Az intim betétek és tamponok reklámjai mind azt sugallják, hogy az adott termék használata annyira diszkrét, hogy aki ilyet vesz, arról senki nem fogja tudni, hogy éppen menstruál. Ezt mostantól úgy kell érteni, hogy addig nem fogja tudni senki, amíg a vérző nő meg nem szólal. Az Ethology című folyóiratban megjelent új kutatás szerint ugyanis a férfiak 35%-a a nőkről a hangjukból kihallja, hogy melyikük menstruál.

A SUNY Albany egyetemen Amerikában megkértek 10 nőt, hogy számoljanak el egytől ötig egy hónap alatt négy különböző alkalommal. A nők hangját hanghordozóra rögzítették, és úgy intézték a dolgot, hogy a négyből az egyik hangfelvétel mindegyik nőnél menstruáció közben készüljön, egy másik pedig peteéréskor.

Amikor ezzel megvoltak, a felvételeket lejátszották férfiaknak, és megkérték őket, hogy jelöljék meg azokat a hangfelvételeket, amelyeken egy éppen havibajos nő hangját vélik felfedezni. Mivel mindegyik nőtől 4 felvétel volt, a férfiaknak a papírforma szerint 25%-ban kellett volna eltalálniuk, hogy melyek a menstruáló nők. Ehelyett azonban 35%-os bizonyossággal találták el, hogy melyik hangfelvételek készültek azokon a napokon, és ez már statisztikailag szignifikáns különbség, azaz a végeredmény nem lehet puszta véletlen.

Ráadásul ezután a kísérletet más férfiakkal úgy ismételték meg, hogy a négy hangfelvétel közül kivették a peteéréskor készült felvételeket, hátha az segített az első forduló férfijainak, hogy hallották a különbséget a hónap legtermékenyebb időszaka (az ovuláció) és legkevésbé termékeny időszaka (a menstruáció) között. A peteéréses felvételt egy olyannal helyettesítették, amely a köztes időszakban készült, így megint mindegyik nőről négy felvétel szerepelt a mintában. A nehezítés azonban nem okozott lényeges változást a végeredményben, itt a férfiak 34%-os biztonsággal találták el pusztán a hangból, hogy melyik nő menstruál.

A kísérlet harmadik verziójában a férfiaknak egyáltalán nem mondták meg, hogy az egész tesztnek bármi köze lenne a menstruációhoz. Csak azt mondták, hogy az egytől ötig számoló nők közül válasszák ki azokat, akiknek a hangja a legkevésbé vonzó. Döbbenet: az alanyok megint 34%-os pontossággal a menstruáló nők hangját választották ki.