A mai poszt gerincét egy olyan lista adja, ami a Psychology Today-en jelent meg a héten. A téma az, hogy mi különbözteti meg a csábítást egy ártatlan flörttől. Kiindulópontként azt kell leszögezni, hogy míg az előbbi egyértelműen pozitív dolognak tekintendő eszerint a nézet szerint, addig az utóbbit kifejezetten negatív fényben láttatják.

Azaz flörtölni jó, elcsábulni viszont rossz, csábítani meg szemétség. De pontosan miből is áll a kettő közötti különbség, azaz ha a flört kölcsönös és komolytalan szikracsiholásnak számít, akkor mi is pontosan a csábítás? Ezt foglalja össze az alábbi 7 pont, amit mi az eredeti lista alapján gondoltunk tovább.

1. Végig mindkét fél beleegyezésével történnek a dolgok. - Ez nyilván nem a flörttől, hanem a nemi erőszaktól különbözteti meg a csábítást. Egy erőszaktevő nyomul engedély nélkül, sőt kifejezett tiltás ellenére is, egy csábító viszont pont azt élvezi, hogy valahogy kiügyeskedi a másik beleegyezését olyasmibe, amire az illető normális körülmények között nem lenne hajlandó.

2. A csábító azért akar ismerkedni, hogy rájöjjön, hogyan tud csábítani. - Ami flört közben őszinte érdeklődés a másik iránt, az egy csábítónál egyszerűen csak egy módszer a cél eléréséhez. Könnyebb valakit elcsábítani, ha egy kicsit megismerjük, tudjuk, mivel lehet hatni rá, mire indul be, mivel lehet sakkban tartani.

3. A beleegyezést a csábító átveréssel vagy szándékosan kétértelmű helyzetekkel csikarja ki. - Egy csábító számára a cél szentesíti az eszközt, úgyhogy olyan trükköket is latba vet, amit más sosem alkalmazna olyan emberrel szemben, akit szeret vagy tisztel. Hogy egy hölgy részéről egy véletlennek álcázott villantás, vagy egy úr részéről a vártnál kicsit töményebb koktél szervírozása ilyen trükknek minősül-e, azt mindenki döntse el maga.

4. A csábítót nem érdekli, hogy a másik hogy érzi magát. - Igazából ez a legrosszabb a csábítókban: hogy amikor elérték, amit akartak, akkor gyorsan lelépnek, szemrebbenés nélkül átlépve a másikon. Aki elcsábult, az meg valószínűleg kihasználtnak fogja érezni magát a történtek után. Ezek szerint ha valakit elcsábítottak, de az illető utólag nem bánta meg, hogy beadta a derekát, akkor az nem is volt igazi csábítás.

5. A csábítót csak a saját élvezete, illetve egója hajtja. - Ez az előző pont a másik oldalról megfogalmazva. A csábítót azért nem érdekli a másik, mert tisztán önös érdekből cselekszik. Ő meg akar kapni valakit, azért, hogy attól jobban érezze magát; vagy a szex élvezete miatt, vagy azért, mert így ellenállhatatlannak érezheti magát („ő is megvolt”), vagy az aktus megtörténtéből egyébként akar később hasznot húzni. Ez van a dolog mögött, őszinte vonzalom nincs.

6. A csábító olyanokra veszi rá a másikat, amit az magától nem próbált volna ki, vagy ami ellentétes az elveivel, preferenciáival. - Itt például házasok elcsábítására gondolhatunk, akiknek eszük ágában nem lenne családjukat cserben hagyni, azonban valakinek mégis sikerül olyan helyzetet teremteni, amiben ki tudja használni az adott férj vagy feleség pillanatnyi vagy nem pillanatnyi gyengeségét. De persze még rengeteg más példát lehet mondani arra, hogy valaki olyasmibe egyezik bele egy csábító hatására, amiről akár menet közben is tudja, hogy igazából nem szereti, nem neki való.

7. Akit elcsábítottak, csak azért egyezett bele az aktusba, mert átverték vagy manipulálták. - Ez az utolsó pont a harmadikhoz kapcsolódik, és ahhoz mindössze annyit tesz hozzá kicsit a büntetőjogi tényállásokban hivatkozott ok-okozati összefüggésekhez hasonló módon, hogy a csábítás bűntette csak akkor valósul meg, ha a szexuális aktus a csábító trükközésének közvetlen eredménye. Önmagában a trükközés még nem baj, csak akkor válik azzá, ha működik is. Az amerikai pszichológus véleménye szerint, úgy is mondhatnánk, hogy a csábítás kísérlete még nem büntetendő. Azaz ha a a kiszemelt személy gond nélkül utasítja el a közeledést, akkor az illető nem számít gonosz csábítónak, csak egy szánalmas lúzernek. Vagy ha az áldozat a trükközés nélkül is beleegyezett volna a szexbe, akkor ő nem is áldozat, hiszen ő is azt kapta, amit akart.

Ön csábított már? Önt csábították már?

Volt már része a fenti hét pontban leírt csábításban - akár csábítóként, akár csábító által kiszemelt személyként? Próbált ön már csábítani, próbálta önt valaki elcsábítani? Milyen trükkökre került sor? Lett végülis szex a dologból? Örülnénk, ha megírná a sztorit a Randiblog címére emailben, a legjobbakat szokásunk szerint külön posztban közöljük, álnevekkel.