A furcsa nevű és 23 éves Arien L’Italien a Maine államban levő Portland börtönében raboskodik. Itt a szellőzőrendszeren keresztül képes volt kommunikálni egy másik szárnyban lévő, női fogvatartottal, Karla Wilsonnal, aki 25 éves és négyrendbeli szexuális erőszak miatt van előzetesben (egy férfinak segített egy másik nőt megerőszakolni). Úgy látszik, a romantika a börtönben sem feltétlenül halott: L’Italien és Wilson randit beszéltek meg a szellőzőn keresztül, és szombat éjfélkor a férfinak sikerült is átszöknie egy órára a nőhöz. A férfit akkor kapták el, amikor éppen kúszott volna vissza a cellájába.

A Bangor Daily News tudósítása arról számol be, hogy a börtönőrök negyedóránként ellenőrzik a cellákat, de L’Italien ügyesen úgy rendezte be a szobáját, mintha ott lenne az ágyban, miközben sikerült valahogy a cella zárját is úgy megbuherálnia, hogy úgy nézzen ki, mintha be lenne zárva, holott nyitva volt. A férfinak tehát éjszakára nyitva maradt a cellája, mit tesz ilyenkor? Megpróbál kiszökni a börtönből, újra visszaszerezni a szabadságát? Nomen est omen, a szökés helyett L’Italien olaszosan romantikus-temperamentumos tettet hajtott végre: átmászott a női börtönbe egy randira. Ehhez két ajtón és egy folyosón kellett észrevétlenül átjutnia.

A szellőzőn keresztül megbeszélték Wilsonnal, hogy tegye ő is ugyanazt cellája zárjával, mint a férfi, így amikor L’Italien átszökött a börtön női szárnyába, be tudott jutni hölgyismerőse cellájába, ahol a biztonsági kamerák felvételei szerint egy órát töltött el. A sheriff megerősítette, hogy szexre került sor, mindkét fél beleegyezésével, de a járőröző börtönőröknek menet közben nem tűnt fel a dolog, holott elvileg ennyi idő alatt négyszer ellenőrizték a helyzetet. Addig érthető, hogy a férfi nyilván úgy púposította fel az ágyneműjét, mintha aludna alatta valaki, de hogy az hogy nem tűnt fel a börtönőröknek, hogy a nő nemhogy nem egyedül fekszik az ágyában, hanem éppen szexel valakivel, azt már kicsit nehezebb lesz a mulasztónak kimagyarázni.

L’Italient ugyanis akkor fedezte csak fel az egyik börtönőr, amikor szombat hajnali egykor a folyosó padlóján kúszva próbált visszajutni a cellájába a pásztoróra után. A börtönben természetesen vizsgálatot kezdtek, hogy ez hogyan fordulhatott elő, mi pedig emlékeztetnénk olvasóinkat minden idők leghíresebb rabszerelmes botrányfilmjére, az Un Chant d’Amourra. Az ötvenes években készült némafilm két fogvatartott szerelmét meséli el forradalminak számító nyíltsággal, hiszen két férfiról van szó. A rendező az íróként ismert Jean Genet, a fekete-fehér rövidfilmet, amiben az átszökés végül nem jön össze, felnőttek teljes egészében megtekinthetik ide kattintva.