Politikai viták középpontjába került az USA-ban a fogamzásgátlás, miután Barack Obama felvetette, hogy a munkáltatóknak legyen kötelező az egészségbiztosítás részeként ingyenesen fogamzásgátlást is biztosítani a munkavállalók számára. A szabály alól kivételt képeztek volna az egyházak, de azok mégis tiltakoztak, mert rengeteg egyházi intézmény (iskolák, kórházak) azonban munkáltatónak minősült volna, és nyilván ezen szervezetek hivatalos álláspontja sem engedi meg a fogamzásgátlást.

A szabálynak az egyházak tiltakozására új verzióját javasolták ezután, amely szerint nem a munkáltató biztosítaná az ingyenes fogamzásgátlást, hanem azok a biztosítók, akik a munkahely megbízásából az egészségügyi ellátásról gondoskodnak.

A dolog ezzel megoldottnak tűnhet, hiszen így a konzervatív munkáltatók már nem lennének kötelesek tablettával ellátni alkalmazottaikat, de az egyházak a CNN tegnapi tudósítása szerint továbbra is tiltakoznak, arra hivatkozva, hogy ezzel a módosítással a lényegen nem sok minden változna, hiszen az egészségbiztosító nyilván a munkáltatóktól beszedett pénzből adná a tablettát, ezért a végeredmény így is az lenne, hogy az egyházak kötelesek lennének pénzük egy részét fogamzásgátlóra költeni.

Felmerül azonban a kérdés, hogy ez nem jelenti-e azt, hogy az egyházak nem bíznak saját alkalmazottaikban. Ha ugyanis a fogamzásgátlót tiltó egyházak intézményeiben valóban az adott egyház tanait elfogadó személyek dolgoznak, akkor ezek a személyek nyilván nem fogják igénybe venni az ingyenes fogamzásgátlót. Ebben az esetben pedig az egyházaknak nem kell attól tartaniuk, hogy a pénzükből olyat finanszíroznak, amit nem szeretnének. Végső soron tehát most az államnál reklamálnak az egyházak azért, mert előfordulhat, hogy híveik a gyakorlatban nem élnek az adott egyház által hirdetett elvek szerint.

A konzervatív többségű Arizona állam mindenesetre a Statepress szerint a héten megtalálta a megoldást: itt egy olyan törvény elfogadását fontolgatják, amely mégis megengedné a munkáltatóknak, hogy vallási alapon megtagadják a fogamzásgátlót olyan nőktől, akik csak azért szeretnének tablettát, hogy ne essenek teherbe. A fogamzásgátló szedését ugyanis más okokból is felírhatja az orvos, hormonkezelés céljából vagy akár pattanásos bőr ellen. Az arizonai tervezet szerint ilyen esetekben járna az ingyenes fogamzásgátló, a nőknek mindössze be kellene mutatniuk leleteiket a munkáltatónak, hogy bizonyítsák, hogy valóban nem azért kérnek tablettát, mert nem akarnak teherbe esni.

Legyen-e ingyen a nőknek a fogamzásgátló?

Amerikában természetesen teljesen más az egészségügyi helyzet, mint itthon, de a kérdésnek megvan a magyar verziója is: járjon-e itthon is ingyenesen minden nőnek a fogamzásgátló? A teljes ingyenesség ellen szól, hogy sokba kerülne az egészségbiztosítónak, és hogy nyilván pazarló lenne a felhasználás, mellette viszont felmerülhet az az érv is, hogy a fogamzásgátlás nemcsak a nőknek, hanem a velük szexelő férfiaknak is érdeke. Akkor miért a nő fizesse egyedül a védekezés költségét? Véleményét a szavazógép segítségével egy kattintással elmondhatja, de persze írhat is nekünk a Randiblog címére.