Új csalfanyilvántartás indult az interneten. Az amerikai szolgáltatás neve Cheaterville, de az ötlet nem eredeti, volt már ilyen próbálkozás korábban is, majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt adtunk hírt róla. A dolog lényege: ha önt valaki megcsalta, akkor a hűtlen félről feltehet egy posztot a Cheaterville-re, a hűtlenkedő nevével és fotójával elmesélve, hogy milyen csúnyán verte át önt az illető. A dolognak elvileg az a célja, hogy megakadályozza, hogy a félrelépésre hajlamos fél mást is átverhessen.

A gyakorlatban persze nyilván teljesen más indokból posztolnak a megcsaltak volt szerelmükről fényképeket és egyéb személyes adatokat az illető beleegyezése nélkül, azaz valószínűleg illegálisan. Feltehetőleg a fő motiváció a megelőzés helyett a bosszú, illetve ez nem is csak feltételezés, hanem a Cheaterville által közölt adatokból elég nyilvánvalóan következik.

A site-on beárult hűtlenek 81%-a, azaz több, mint négyötöde nő. Ez már önmagában érdekes, hiszen nem túl valószínű, hogy a férfiak ennyivel hűségesebbek lennének. Talán nem elhamarkodott dolog arra gondolni, hogy inkább azért van, hogy zömében nők kerülnek fel ide, mert nagyobb felháborodást kelt az érintettekben, ha a hűtlen személy egy nő.

Egy férfinak feltehetőleg könnyebben elnézi a környezete, ha félredug, ezért van, hogy az emberek inkább a női csalfákon állnak bosszút a Cheaterville segítségével, míg a férfiak megússzák. Az évszázadok-évezredek során mindig is súlyosabb bűnnek számított a félrelépés, ha azt nő követte el, a jelek szerint az amerikaiak zöme valahol továbbra is egyetért ezzel. Ennyit az egyenjogúságról.

Szintén meglepő lehet viszont, hogy a nőket posztolók 40%-a nő. A site elvileg úgy működik, hogy ha valakit megcsaltak, akkor a felszarvazott fél felrakja a hűtlent az oldalra. A csalfa hölgyeknél ez azonban csak az esetek 60%-ában van így, a maradék esetben nem a megcsalt férfi tölti fel a hűtlenkedő adatait a site-ra, hanem egy másik nő. Mivel a Cheaterville-en csak most vezetik be a homoszexuális kapcsolatokban elkövetett megcsalásokra vonatkozó részleget, ez az adat kizárólag heteroszexuális kapcsolatokra vonatkozik.

Ön szerint súlyosabb bűn a hűtlenség, ha nő követi el?

Hogyan lehetséges ez? Hát vagy úgy, hogy egy nő akkor is feljelenti a hűtlenkedést, ha az égvilágon semmi köze nincs hozzá - a Cheaterville-en ilyenre is van példa, amint arra a Jezebel.com cikke rámutatott. És az is előfordul, hogy olyan nők állnak így bosszút, akiknek elszerették a barátjukat-férjüket, és ilyenkor a hölgy szerint nem a férfi hibája, hogy félrelépett, ezért nem őt teszi fel a listára, hanem a gonosz nőt, aki elcsábította. Erre egy példáért kattintson ide.

De nemcsak az a probléma a Cheaterville-lel, hogy elsősorban nőket büntet olyanért, amit a férfiaknak könnyebben elnéz. Az az alapkoncepció is vitatható, miszerint minden esetben a félrelépő fél az egyedüli hibás azért, hogy kapcsolata olyanná fajult, hogy elkezdte a szexet máshol keresni.