Az internetes társkeresésről az egyik leggyakrabban tárgyalt klisé, hogy az embert folyton őrültekkel hozza össze a sors. Elvileg a mai posztunk ezt az előítéletet erősíti meg, a témával feldolgozó amerikai lapok mindenesetre úgy állítják be a történet főszereplőjét, bizonyos Dave-et, hogy óhatatlanul valami Norman Bates-szerű figuraként képzeljük el szerencsétlent. Pedig Dave nem az anyja hulláját őrzi a hálószobában, miközben zuhanyozó nőket szurkál halálra, hanem csak annyi a bűne, hogy 12 nővel ismerkedett egyszerre, és csinált róluk egy Excel-táblát. Ami most felkerült az internetre.

A szeretők számítógépes kielemzésének egész szép irodalma kezd összegyűlni. A fűvel-fával kefélő egyetemistalányt persze azért nem bélyegezték meg őrültnek, mert ő nem saját magának készítette a pasikról a Power Point prezentációt, hanem poénból a többieknek. Dave viszont saját kedvtelésből csinálta meg táblázatot, nem sejtve, hogy egyszer még Magyarországon is szó lesz róla. Saját magának rendszerezett, értékelt és jegyzetelt - pont ez olyan fura az egészben.

Dave a legnagyobb amerikai társkeresőn, a Match.com-on keresett magának nőt - azért a múlt idő, mert amikor napvilágra került a táblázata, rögtön törölte magát az oldalról. Itt nyolc nővel levelezett, plusz volt a képben még négy további csaj, akiket nem az internetről, hanem barátain, rokonain, szülein keresztül ismert meg.

Az egyik weben leszervezett randiján éppen a 26 éves Arielle-lel beszélgetett, és a lány arról beszélt, hogy a munkája során rengeteget dolgozik táblázatokkal, és hogy mennyire szereti a táblázatokat. Dave erre fellelkesült, túlságosan is. Nemcsak azt mesélte el, hogy mivel pénzügyesként dolgozik, ő is szereti a táblázatokat, hanem azt is, hogy a csajozásról is vezet egyet. Felajánlotta, hogy elküldi majd az Excel fáljt Arielle-nek, hadd örüljön, hogy tessék, végre egy olyan táblázat, amiben ő is szerepel.

A lány a következő üzenettel kapta meg az adatokat: „na… lehet, hogy rosszul teszem, de kit érdekel. Először azt gondoltam, kitörlöm belőle a neveket, de végül arra jutottam, hogy miért ne küldjem el az egészet. Csak azoknak a nevét töröltem ki, akik nem a Match-ről vannak (alul), mert közülük egy párat régóta ismerek. Remélem, nem fog rosszul elsülni ez az e-mail, mert nagyon jól éreztem magam, és remélem, hamarosan újra találkozunk.” A táblázaton Arielle kissé megrökönyödött, továbbküldte barátnőinek, azok feltették, ahova tudták, így vált a dolog közkinccsé. Innen ön is letöltheti.

Szerintünk a táblázatnak csak a létezése a megdöbbentő, a tartalma nem. Ez a bizonyos Dave a csajok neve és fotója mellett olyan adatokat írt fel a táblázatban, mint életkor, külső pontszáma (egytől tízig természetesen), néhány megjegyzés a megjelenésről, az adott csaj előéletéről, elérhetőségek, online üzenetváltások, illetve megvalósult randik száma és dátuma. Külön színkódja volt azoknak, akikkel hamarosan randevú következik, illetve akikre "nagyon oda kell figyelni".

A táblázatban sértések vagy vállalhatatlan megjegyzések nincsenek, pl. Arielle-ről annyit írt a szerző, hogy milyen kedves és jófej, és hogy milyen jó lenne hamar újra látni. Erre azonban valószínűleg nem került sor sajna, és Dave-nek a táblázat szerint a többi csajjal sem volt sok szerencséje. Az egyikről pl. azt írja, hogy nem jelent meg egy megbeszélt randin, de ezt is csak tényszerűen, indulat nélkül jegyzi meg.

Ön szerint?

A fiatalembert a Jezebel.com-tól lenyomozták, és nyilatkozatra bírták. Ezt mondta: „csomót dolgozom táblázatokkal. Nagyon jó kisegítő eszköz. Sokáig bent szoktam maradni a munkahelyemen, aztán konditerembe megyek, hétköznap is pár randira, későn érek haza… hogy tudnék mindent fejben tartani? Nem tudok. Ezért csináltam a táblázatot. A megjegyzéseim se nem rosszindulatúak, se nem sértőek. Ezt az egészet tényleg őszintén kizárólag azért csináltam, hogy ne kavarodjak össze.”