Ha valaki elkötelezi magát valaki más mellett, akkor a mai világban elvileg azért teszi ezt, mert szerelmes a másikba. De amint azt Zorán is megmondta, a szerelemnek múlnia kell, a kapcsolatoknak viszont igen nagy százaléka nem omlik össze (azonnal) attól, hogy kihullik alóla az az érzelem, amire elvileg a felek az egészet alapították. Jó vagy rossz dolog a szerelem elmúltával is együtt maradni? - ezt nem szeretnénk megmondani, mi csak 5 olyan dolgot sorolunk fel alább, ami miatt párok együtt szoktak maradni akkor is, amikor már nem működik minden/semmi úgy, mint az elején.

1. Gyerekek

Egy férj vagy egy feleség nem tehet róla, ha elmúlik a szívéből a szerelem, és valami egyéb lép a helyébe. De ugyanerről a közös gyerekek sem tehetnek, akik számára azonban hatalmas törést jelent egy válás. Valószínűleg a legtöbben azért lépnek csak félre, de nem lépnek ki kihűlt kapcsolatukból, mert nem szeretnék a családot felrúgni. Persze van olyan, hogy egy kapcsolat annyira elmérgesedik, hogy már a gyerekeknek is jobb lenne, ha a szülők békén hagynák egymást és különmennének, de másokat viszont átsegít a nehezebb időszakokon, a kapcsolati mélypontokon, hogy ott vannak a gyerekek, akik miatt nem lehet csak úgy bedobni a törölközőt.

2. Életstílus

Tipikusan nők szoktak azért ott maradni férjük mellett, mert nem akarnak megválni a férjük által biztosított életstílustól. A feleségek általában kevesebbet keresnek, karrierjükben nagy zökkenőt jelent, ha szülnek egy vagy több gyereket, így sok nő nincs abban a helyzetben, hogy egyedülállóként ugyanazt az életszínvonalat tudja biztosítani magának, mint amihez kapcsolata során hozzászokott. Így aztán a fenekén marad akkor is, amikor szerelemről már rég szó sincs. Lustaság ez, pénzéhség? Vagy inkább kiszolgáltatottság? Nézőpont kérdése.

3. Munka

Másokat az anyagiak máshogy tartanak össze. Vannak olyan párok, akik kapcsolatuk kezdetén közös bizniszbe fognak, és onnantól kezdve ez a családi vállalkozás biztosítja megélhetésüket. Ilyenkor hiába múlik el a szerelem, ha nem akarnak éhen halni, muszáj együtt maradniuk, legalább a munkahelyen, és tolni tovább együtt a szekeret.

4. Egészség

De az élet nem csak anyagiakról és megcsalásokról szól, sajnos van olyan, amikor egy betegség vagy egy baleset szól közbe. Aki az életéért vagy az egészségéért küzd, azt sokkal nagyobb kegyetlenség otthagyni egyedül, akkor is, ha a szerelem már a ménkű beütése előtt sem volt az igazi. Előfordul, hogy valaki ugyan nem szerelmes már egykori kedvesébe, de annyira nem is gyűlöli, hogy faképnél tudja hagyni, amikor az illető ápolásra szorul. Ritkán beszélünk ezekről a helyzetekről, de ettől még sajnos nem ritkák.

5. Magány

És van olyan, aki pusztán azért nem lép le egy kiüresedett kapcsolatból, mert nincs hova mennie. Nem szereti már ugyan barátját/barátnőjét vagy férjét/feleségét, de annyira nem is találja borzasztónak az illető társaságát, mint amennyire a magány elviselhetetlen lenne. Nem kell ehhez kapcsolatfüggőnek lenni, sok rosszul működő kapcsolat még mindig jobb, mint egyedül szembenézni az élettel, az öregedéssel, vagy éppen (idős korban) a halállal.

Ismerős a helyzet?

Persze a szerelem után nemcsak a fenti öt dolog tarthat együtt egy párt. Rengeteg lehetőség van még - önnel előfordult már, hogy rövidebb-hosszabb ideig kapcsolatban maradt valakivel, akit már nem szeretett? Esetleg most is így él, vagy ismer ilyen személyt? Mi volt az, ami egyben tartotta a párt? Jó volt, hogy egyben tartotta? Írja meg tapasztalatait, véleményét a Randiblog címére!