A Divorce Hotel, aminek mi a Válószálló magyar nevet adjuk ebben a posztban, egy holland vállalkozás. Eddig mindössze 17 pár ügyfelük volt, de már a New York Times is foglalkozik a szolgáltatással, tekintve, hogy a Válószállót Amerikában is meg akarják nyitni a problémamentes és kevéssé költséges válásra vágyók számára.

A koncepció elég egyszerű: pénteken bemegy egy válni akaró házaspár, vasárnap pedig kész válási papírokkal a kezükben jönnek ki, amit már csak át kell adni egy bírónak, hogy jóváhagyja a felek egyezségét. A világon Las Vegasban lehet a leggyorsabban és a legolcsóbban összeházasodni - a Válószálló azt ígéri, hogy náluk pedig elválni lehet a leggyorsabban és a legolcsóbban.

A Divorce Hotel nem egy konkrét épület, hanem a szolgáltatónak több szállóval van megállapodása, akik az érkező felek rendelkezésére bocsátanak három szobát. Az egyik a férj hálószobája, a második a feleség hálószobája, és a harmadikban találkozik a két fél a jogászokkal, mediátorokkal, pénzügyi és egyéb szakértőkkel, hogy a válás és a vagyonmegosztás részleteit két nap alatt letárgyalják egymással. Persze ha a válófélben levő pár azt szeretné, alhatnak együtt is, már erre is volt példa. De a többség kihasználja a külön szoba lehetőségét.

Természetesen nem véletlen, hogy a válásokból gyakran drága és elhúzódó perek lesznek. A komplikáltabb ügyeket a Válószálló nem vállalja be, ha látszik rajtuk, hogy nincs esély arra, hogy két nap alatt mindent le lehet majd tárgyalni. Bejelentkezéskor ezért alaposan kikérdezik a potenciális ügyfeleket, és három párból kb. kettőt el szoktak utasítani arra hivatkozva, hogy az ő esetük túl összetett egy szállodás megoldáshoz. Akiket beengednek, azoknak viszont egy 1-2 millió forint körüli összeget kell befizetnie az ügy komplikáltságától függően, és állítólag ők még mindig jól járnak, mert egy bírósági eljárás költsége ennek sokszorosa lehet.

A Hollandiában feltalált és beindított Válószálló most Amerikában szeretne terjeszkedni, ahol állítólag különösen gyakoriak a csillagászati összegeket felemésztő válóperek. Már a marketinggépezet is beindult: tavaly a Válószálló nagy csinnadratta közepette felajánlotta szolgálatait a még mindig találkozgató Moore-Kutcher házaspárnak, akik persze válaszra sem méltatták a felvetést.

Ha lenne Válószálló Show a tévében, nézné?

Állítólag sokkal érdeklődőbbek viszont azok a tévés döntéshozók, akiket egy valóságshow ötletével keresett meg a Válószálló holland tulajdonosa. Az ötlet meglehetősen kézenfekvő és sok befektetést nem igényel: egyszerűen betennének kamerákat a hotel azon szobáiba, ahol a válófélben levő pár mozog, tárgyal és remélhetőleg sír meg gyűlölködik, ezzel lefilmezve egy komplett válást. Nyilván minden alkalommal lennének viták, kirohanások, könnyek, ki- és beszólások, sértések és drámai jelenetek, ennek megfelelően a Válószálló műsorának elindulása már csak idő kérdése. Ha menne egy ilyen műsor a tévében, ön belenézne más válásába?