Örök dilemma egy baráti kapcsolatban, ha az egyik szakít a nőjével/pasijával, mennyire etikus akkor a másiknak rámászni az exre, akár egyéjszakás, akár komolyabb dologról van szó. Olvasóinkat kérdeztük, van-e esetleg valamilyen íratlan szabály erre, kerültek-e már hasonló helyzetbe, és hogyan élték meg a baráttal való lyuksógorságot/dugihugiságot.

"Szerintem van ilyen íratlan szabály, hogy haver exével nem jövünk össze, és ezen mindig kiakadnak a pasik. De a nők is" – vélekedett a 30 éves Edit. "Én egyszer sokáig jártam a faszkalap exem haverjával, de ők nem vesztek össze, sőt, együtt is bandáztunk, de persze miután szakítottunk, megpróbált a faszkalap megint összeszedni. Nem jöttem össze vele, de ha összejöttem volna, akkor a rendes exem, akivel évekig jártunk, kilett volna. És mondjuk meg is értem, szerintem titokban végig rettegett, hogy megcsalom a faszkalappal."

A 27 éves Bálint szerint baráti társaságban ez a dolog igazából akkor működik, ha nem volt belőle járás, vagy már vége van a kapcsolatnak: "(...) és végre hiteles személlyel lehet kibeszélni, hogy milyen idegesítő formája van a csaj mellének, vagy milyen fura hangokat ad ki. Hát nem tudom, ha valami óriási szerelem volt, ami után a span kurvára kiborult és hónapokig csak haldoklott, szomorkodott vagy verseket írt, akkor nyilván van valami íratlan szabály, de átlag rövid kapcsolatok után mindenki leszarja. Ha meg olyan nőről van szó, aki amúgy is bent van a közösben, akkor teljesen mindegy."

"Ebből volt balhém egyszer" – mesélte a 35 éves Ákos. "Na de elég friss ex volt, plusz exmenyasszony, plusz a csaj hagyta ott a csávót, én meg a srác orra előtt szedtem fel. Szóval nem az volt a para, hogy az exnőjét dugom, hanem az, hogy elég otrombán belegyalogoltam egy barátom lelkébe ezzel." Olvasónk hozzátette, amelyik csávó azon akad ki, hogy az exnőjét valamelyik haverja kúrja, az egyszerűen csak hülye. "Vagy még odavan a csajért, de az az ő baja. Minősített eset, aki azóta még be is csajozott: az tényleg nem tudom, mit képzel."

A 37 éves Géza ezzel kapcsolatban szürreális sztorival állt elő: "Úgy indult, hogy elmentünk szórakozni. A csaj ott mesélte el, hogy szakítottak a haverommal, de tegyük már féltékennyé Lacit, csináljunk úgy, mintha összejöttünk volna. És úgy csináltunk. Aztán mondtam, húzza már ki a nyelvét a fülemből, meg hogy kevésbé színleljünk jól a dolgot, mert ebből nem csak úgytevés lesz. És hát nem csak úgytevés lett. Haver viszont féltékeny lett, szóval sikerült a terv. Később Laci bepálinkázva üvöltözött a ház előtt, ezért beengedtük. Bezártuk a szobát, és miközben mi bent dugtunk Kingával, ő megpróbálta felmetszeni a csuklóját a fürdőszobában a kétpengés biztonsági borotvával. Reggel kenegetni kellett neki, mert nagyon kipirosodott a dörzsöléstől. Jó, hát gyakran nem csinálom ezt,  de azt gondolom, a szakítás az szakítás. Pláne, ha a srác volt a kezdeményező, mit parázzak?"

"Nálunk, csajoknál alap, hogy nem jövünk össze a barátnő exével, vagy ha igen, akkor jó hosszú időnek el kell telnie ahhoz, hogy ez megtörténjen" – magyarázta a 33 éves Veronika. "És nem is igazából a másik miatt, hanem, mert én például nem is tudnám elképzelni, hogy olyan pasival szexeljek, akivel előtte a barátnőm járt. Valahogy taszít ez az egész dolog, eleve nem is tudom férfiszámba venni a barátnőm exeit.

Ön számára tabu barátja/barátnője exe?

Évekkel korábban volt a baráti társaságban egy csaj, aki az exeimre specializálódott, tényleg az volt, hogy akivel szakítottam, azt rögtön felszedte és utána még el is dicsekedett vele – őt inkább szánalmasnak találtam, de nem haragudtam rá. Szintén a baráti társaságunkban volt két srác, akik viszont nagyon összekaptak egy ilyen eset miatt. Gábor három hónapig járt egy nővel, majd kidobta. Kristóf egy hétre rá meg is döntötte Andit, mire Gábor teljesen kiakadt, hogy tehette meg vele ezt a legjobb haverja. Pedig ő hagyta ott a csajt, nem is nagyon értettük a dolgot."