Már majdnem öt éve annak, hogy egy hosszú cikkben arról volt szó itt a Velveten, hogy a nőknek milyen gyakran szólnak-kiabálnak-fütyülnek oda férfiak azt kifejezve, hogy vonzónak találják a hölgyet. Bár itt elvileg egy bókról van szó, azért a dolog mégsem ilyen egyszerű, tekintve, hogy a helyzet és a hangnem általában mégis lealacsonyítóvá teszi a dolgot, és a tipikusan melósoktól érkező fütty sokszor csak azt fejezi ki, hogy szexuális tárgynak nézik az éppen arra vetődő nőt.

Nagy-Britanniában a Daily Telegraph azt írja, hogy törvénymódosítás készül, amely szerint egy ilyen odaszólás szexuális zaklatásnak minősül, de a lap egy felmérést is közzétett, ami szerint tényleg már alig van olyan angol férfi, aki egy füttyöt meg mer engedni magának. A kutatás szerint a férfiak 19 százaléka hagyta abba a törvény szigora miatt a füttyögetést, 75 százalék egyszerűen jobb belátásra tért, mert nem tartja helyénvalónak a füttyöt, 56 százalék pedig egyenesen szexistának és sovinisztának minősíti.
 Sőt, már büntetés is volt a briteknél a témakörben: tavaly két munkást kitett állásából munkáltatójuk, mert egy járókelő férfi panaszt tett, hogy odafütyültek a feleségének, így aztán a fenti 19% lehet, hogy jogosan tart a retorziótól.

Amerikában is nemrég került újra a figyelem, illetve a Jezebel középpontjába ez a téma, amikor egy felújítás alatt levő plázára New Jersey-ben egy feliratot tettek ki ezzel a szöveggel: „Elnézést kérünk munkásaink füttyeiért, de anyukám, észbontóan nézel ki! Mi is úgy fogunk kinézni hamarosan, addig is kérjük, nézzék el nekünk a port, a piszkot és a válogatott kényelmetlenségeket.” Az arra járó nők felháborodtak, hogy az átépítésért bocsánatot kérő felirat szerint normális, ha odafüttyögnek a melósok az arra járó nőknek, és petícióban tiltakoztak. A dolognak meg is lett a hatása, a viccesnek-jópofának szánt táblát eltávolították.