Egy amerikai pszichológus, Karl Albrecht megfigyelte, ki hogyan éli meg azt a bizonyos lila ködös periódust, amikor a szerelem a legintenzívebb, és amit az esetek jó részében egy olyan, hosszabb időszak következik, amelyikben kevésbé tombolnak az érzelmek, és minden normalizálódik. A pszichológus a megfigyelések alapján felállított 7 kategóriát vagy modellt, aminek alapján az emberek 7 csoportba sorolhatók attól függően, hogy milyenek, amikor szerelmesek. A szerelemtípusok felsorolását a Psychology Today weboldalán tették közzé, figyelmeztetve, hogy két olyan ember, akinek teljesen más felfogása van a szerelemről (azaz két külön csoportba tartoznak a hétből), valószínűleg nem fogja sokáig bírni egy kapcsolatban. Mindkét fél a saját ideálját kergeti, és ha ez nem egyezik meg a másikéval, elkerülhetetlenek a súrlódások. Van, aki olyan fontosnak tartja saját elképzeléseit arról, hogy milyennek kell lennie a szerelemnek, hogy minden kapcsolatára ezt a modellt próbálja ráerőltetni, több-kevesebb sikerrel.

1. Gravitáció - Az első pont azokat írja le, akik a szerelem érkezésekor úgy érzik, hirtelen elvesztették önkontrolljukat, és úgy zuhannak bele a szerelembe (illetve a másikba), ahogy a gravitáció vonzza a tárgyakat. Akik ilyen beállítódottságúak, azok általában úgy gondolják, hogy a szerelmet nem lehet irányítani, az csak úgy megtörténik valakivel, és az ember csak remélheti, hogy egy arra érdemes személybe lesz szerelmes, mert ha nem, akkor sincs mit tenni a dolog ellen. A pszichológus ugyan nem említi, de jellemző az ilyen emberekre, hogy amikor ez a hirtelen jött gravitációs vonzás megszűnik vagy enyhül, úgy érzik, hogy ezzel vége a szerelemnek, és következésképp a kapcsolatnak is, hiszen ez is az ő kontrolljukon kívül áll, ha elmúlt a szerelem, nincs mit csinálni, tovább kell lépni.

2. Sorsszerűség - Mások úgy gondolják, hogy mindenkinek van a világban egy lelki társa, egy Nagy Ő, akit pont nekik rendelt a sors. Csak meg kell várni, hogy az illetővel az előre sorsszerűen elrendelt találkozás megtörténjen, és innentől kezdve örökre el van a két személy pecsételődve egymásnak. Aki így gondolkozik a szerelemről, annak különösen traumatikus élmény egy válás, hiszen a kapcsolat tönkrementele alapjában rengeti meg a sorsszerűségbe vett hitet.

3. Mindent legyőz - A harmadik felfogás középpontjában az a meggyőződés áll, hogy a szerelem mindent legyőz, mindent meghódít, mindenen átsegít. Csak szeretni kell a másikat, és minden megoldódik, könnyű lesz kitartani a párunk mellett tűzön-vízen át. Akik így gondolkoznak, azok egy erős várként tekintenek kapcsolatukra, ami mindentől megóvja őket, ezért az eredetiben Camelot a neve ennek a típusnak.

4. Sziámi - Ide azok tartoznak, akik olyan harmóniát éreznek szerelmükkel, hogy szinte olyan, mintha össze lennének nőve, mint a sziámi ikrek. Minden tekintetben folyton együtt vannak: testben, lélekben. Ugyanabba a társaságba járnak, mindenük közös, egyik félnek sem jut még csak eszébe se a másik nélkül csinálni valamit, szinte a fizikai kapcsolat is állandó közöttük, ha csak tudják, a másik kezét fogják.

5. Vagyontárgy - Ötödikként azokat említi a pszichológus, akik úgy beszélnek a kapcsolatukról, mint valami vagyontárgyról, méghozzá egy nagyon fontos vagyontárgyról, ami a partnerrel közös tulajdonban van. A kapcsolat ezekben az esetekben olyasmi, mint egy ingatlan, mint egy családi ház. Sokba kerül, de kényelmesen lakik benne az ember, és folyamatosan dolgozni kell érte és benne. De persze adott esetben, ha már végképp nem tölti be a funkcióját, le lehet cserélni egy kisebb, egyszemélyes lakásra is.

Gondoljon mostani vagy legutóbbi kapcsolatára! Melyik modell áll(t) hozzá a legközelebb?

6. Lábtörlő - Az utolsó két kapcsolattípus a legextrémebb, legalábbis olyan szempontból, hogy ezek általában rengeteg szenvedést okoznak legalább az egyik félnek. Nem kérdés, hogy miért, ha az egyik fél a lábtörlőjének nézi a másikat. A kiskutya-típusú férfiak is ilyesfajta féloldalas kapcsolatokba mennek bele, amikben az egyik fél bármit megcsinálhat a másikkal, míg a másik fél valamiért úgy érzi, köteles mindent tűrni, akár a lelki megaláztatást vagy a fizikai bántalmazást is.

7. Túsz - Ez az előző típusnak úgymond az ellentéte: amíg a kapcsolat címszó alatt lábtörlőt használó személyeket nem nagyon izgatja, hogy a másik mit gondol, mit érez vagy mit csinál, addig a túszejtők éppen, hogy mindent akarnak a másikból. Féltékenyek, és nem engednek a másik számára egy perc szusszanást sem, tulajdonuknak tekintik a másikat. Lehet, hogy a tenyerükön hordozzák, de a markukból nem engedik ki egy pillanatra sem.