Az ember általában magától is érzi, ha kapcsolata már nem az igazi, és elkezdenek gyülekezni a felhők a láthatáron. Azért Stephanie Sarkis amerikai pszichológus összeállított egy eredetileg hét pontból álló listát olyan jelekről, amik a szakítás közeledtére utalnak, és ezeket a Psychology Todayben meg is jelentette, mi pedig a felsorolást tízes listává egészítettük ki. A pszichológusnő azt ajánlja, hogy ha ezen jelekből bármelyiket tapasztaljuk saját kapcsolatunkban, nem érdemes halogatni a dolgot, neki kell veselkedni a dolgok rendbetételének, mielőtt elmérgesedik a dolog. A kapcsolatot megmenteni persze nem feltétlenül lehet (vagy érdemes), de minél előbb szembenézünk a tényekkel, annál jobb.

1. Bántalmazás - A pszichológusnő ezt annyira eleminek tartja, hogy a hetes listába bele se vette, de mi kezdjük ezzel. Nyilván sok kapcsolat túlélt már egy-egy fizikailag eldurvuló vitát, de az biztos, hogy az erőszakból egy alkalom is túl sok. Ha az egyik fél fizikailag vagy egyébként bántalmazza, megalázza a másikat, ott szeretetről, szerelemről rég nincs szó. Ajánlatos sürgősen kiutat keresni az ilyen kapcsolatokból.

2. Egyre több időt töltenek külön - Ha egy szerelmespár két tagja nem tölti a nap 24 óráját együtt, az egy teljesen normális dolog. Két embernek más az érdeklődése, mások a preferenciái, más a karrierjük - persze, hogy időnként el kell szakadniuk egymástól.

A pszichológus szerint arra kell figyelni, ha ok és okozat helyet cserél: már nem azért töltik külön az időt, mert valami olyat szeretnének csinálni, hanem azért csinálnak valami olyat, hogy külön tölthessék az időt. Elég ha csak az egyik fél keresi az ürügyet ahhoz, hogy távol lehessen, ez máris intő jel.

3. Jobban is érzik magukat külön - Ez a pont a fentihez kapcsolódik, a külön töltött időhöz. A fő árulkodó jel a pszichológus szerint az, ha valaki fellélegzik, amikor a másik elmegy. Ennek egy másik verziója, ha lelkünk mélyén alig várjuk már az egyedüllétet, illetve nem csak úgy általában az egyedüllétet, hanem a pillanatot, amikor a másik végre eltűnik.

4. Eltérő lesz a gondolkodásmódjuk - Mindenki változik, és ez néha gondolkodásmódbeli különbségekhez is vezet, ami teljesen normális. Ha egy kapcsolat két tagja annyira megváltozik, hogy világnézetük teljesen ellentétes lesz egymással, ez azonban olyan változás lehet, amit a kapcsolat nem feltétlenül bír ki.

5. Tőmondatokra redukálódik a kommunikáció - Valaminek bizonyosan vége van akkor, amikor két szerelmes abba a fázisba jut, amikor már csak az együttéléshez legszükségesebb dolgokat beszélik meg („add ide a sót!", „leviszem a szemetet", stb.). Vagy ha csak néhány üres kedvességre telik, amit megszokásból ismételgetnek néha egymásnak.

6. Fogynak a gyengéd szavak - Ha a pszichológus el is felejt figyelmeztetni erre, ott a Pet Shop Boys, akik You Only Tell Me You Love Me When Your Drunk című számukkal írták bele a poptörténelembe, hogy ha már csak akkor mondja a másik, hogy szeret, amikor részeg, akkor ott valószínűleg baj van. Ha egy kapcsolatból rohamosan fogy a gyengédség, a kedvesség, akkor lehet, hogy az a kapcsolat már nem fog sokáig tartani.

7. Elmaradnak a simogatások - Persze normális, hogy egy kapcsolat idővel alacsonyabb hőfokon ég tovább, mint kezdetben, de az azért aggasztó, ha minimális fizikai kapcsolat sem marad fenn a két fél között. Akiknél teljesen elmaradnak a simogatások, az összebújások, akik már soha nem fogják meg egymás kezét, azoknak szembe kell nézniük a lehetőséggel, hogy kapcsolatuk veszélyesen kihűlt.

8. Megritkul a szex - És amint arra a pszichológus is rámutat, veszélyes lehet, ha kikopik a szex egy kapcsolatból. Persze például egy terhesség és szülés, vagy komolyabb betegség kapcsán át kell tudni vészelni egy-egy hosszabb szexmentes időszakot, de ha nincs ilyen ok, és a testiség mégis hiányzik a kapcsolatból, az mindenképpen egy komoly intő jel. Rengetegen kezdenek el hűtlenkedni ilyen szituációban, ami aztán csak még többet ront a helyzeten.

9. A vitákból veszekedések lesznek - Itt is az arányokra és a minőségre kell figyelni. A viták, nézeteltérések egy bizonyos pontig az élet részének tekinthetők. De ha az eszmecsere helyett értelmetlen kiabálás válik jellemzővé, ha a legapróbb dolgok is rendre veszekedést szülnek, akkor el kell gondolkodni azon, hogy az adott kapcsolat merre tart.

10. Belül fortyog az utálat a másik iránt - Ez az utolsó pont annyira kézenfekvő, hogy ehhez nem nagyon kell pszichológus. Ha fortyog bennünk az utálat a másik iránt, ha látni se bírjuk, ha hirtelen akármit csinál, az irritál minket (vagy akármit csinálunk mi, az irritálja őt), az mindennél egyértelműbb jele, hogy a kapcsolatot már nem az az érzelem tölti ki, mint amelyiknek kéne. Fölösleges várni, hogy hátha elmúlik - lépni kell valamit, vagy a kapcsolat megmentése irányába, vagy már a kiutat keresve.

Ön miből vette észre?

Mindig várjuk olvasóink saját történeteit a Randiblog email-címén. Ha a fenti 10 pont kapcsán van kedve elmesélni, hogy ön egy kapcsolatban miből érezte meg először, hogy közel a vég, kérjük, írja meg!