Egy brit mosodacég, a Dr. Beckmann megbízásából az örökzöld hűtlenség-témában készült egy felmérés 2000 válaszoló megkérdezésével. A kutatás eredményei közül a legérdekesebb az az adat, hogy a nők mennyivel megbocsátóbbak a férfiakkal szemben, mint fordítva. Ez összhangban van azzal a némileg vitatott megfigyeléssel, hogy sok esetben ugyanaz a vétség súlyosabbnak számít, ha egy nő követi el: így van ez például a promiszkuitással, ami egy férfi számára szinte dicsőség, míg egy nőt lekurváznak, ha túl gyakran váltogatja partnereit. De a részegeskedés is csak egy férfi esetében bocsánatos bűn, a hajadon csajok ezért nem is nagyon mernek inni, nehogy megszólják őket.

Ön hány félrelépést nézne el partnerének?

A kutatás egészen pontosan „párkapcsolati hibákra” kérdezett rá, ilyen hibának számít a félrelépésen kívül már önmagában a túlzott flörtölés is, a másik elhanyagolása, az intimitás elveszése, vagy a túl sok távollét, munkában vagy haverokkal töltött idő. A válaszadók 89%-a egyetértett abban, hogy a legnagyobb ilyen hiba, amit el lehet követni, a hűtlenség, de más kérdésekben nem volt ekkora egyetértés. Tíz nőből hat azt mondta, hogy megbocsátana partnerének, ha „hibázna” egyet, sőt, akkor is, ha kettőt - a harmadik után már szakítanának. A férfiak körében azonban csak 13% körül van azok aránya, aki egy félrelépést tolerálni lenne hajlandó partnerétől.

Ehhez képest a válaszadók kb. harmada, 38%-a mondta azt, hogy előfordult már hűtlenség valamelyik kapcsolatában, és akik ezután folytatni tudták, azt mondták, úgy voltak erre képesek, hogy mindketten „őszinték és nyitottak voltak érzéseikkel kapcsolatban” a másik felé. A jelek szerint nagyon sok a visszaeső: a hűtlenséget túlélő kapcsolatok mindössze 5%-ára jellemző, hogy mindössze egyetlen pásztoróra csúszott be egy harmadikkal, és nem volt ismétlés, illetve nem vált rendszeressé a dolog.