A héten egy örökzöld, és mindig nagy indulatokat kiváltó téma elég eredeti megközelítéséről tett közzé egy tanulmányt a Sociological Forum nevű folyóirat. Indianapolis egyetemének kutatását a Science Daily is összefoglalta: arról van szó, hogy miként viszonyulnak az abortuszhoz a(z amerikai) férfiak. Bár sokaknak vannak elveik arról, hogy az élet mikor kezdődik és hogy mit szabad csinálni egy magzattal és mit nem, a kutatás azt mutatja, hogy a gyakorlatban a belső meggyőződés nem sokat számít. A férfiak többsége ugyanis a külső körülmények hatására dönt. Vagyis inkább csak döntene.

A kutatók 61 olyan, 18 és 36 év közötti férfival készítettek mélyinterjút, aki együtt él ugyan egy nővel, de nem kötött házasságot vele. Voltak ugyan köztük olyanok, akik azt mondták, hogy meggyőződésből abortuszellenesek, és olyanok is, akik azt az elvet vallották, hogy egy nőnek egyedül kell döntenie a saját testéről, így a terhességmegszakításról is, a tanulmány végkövetkeztetése az, hogy a többség nem belső elvek alapján dönt a magzat megtartásáról, hanem aszerint, hogy milyenek éppen a körülmények.

Ön mit gondol az abortuszról?

Ezek a körülmények, amelyektől ezek szerint a férfiak abortuszról kialakított döntése függ, a következők. Egyrészt nyilvánvalóan az anyagi helyzet, másrészt az, hogy milyen a kapcsolatuk a nővel, akit teherbe ejtettek, de az is számít, hogy saját magukat elég érettnek érzik-e az apasághoz. Az érettség alatt nyilván azt kell érteni, hogy hajlandóak-e egy gyerek kedvéért beáldozni a felelőtlen piálás és szex, illetve a maratoni számítógépes játékestek egy részét. A kutatók azt találták, hogy a kevésbé magas iskolázottságúak azok, akik általában kevésbé érzik magukat késznek az apaságra, míg a magasabb végzettségűek általában jobb anyagi helyzetben vannak, és a kapcsolatukat is stabilabbnak ítélték meg, így ők könnyebben vállalnak gyereket.

Más kérdés viszont, hogy a férfiak ezen véleményeinek mennyi súlya van, illetve hogy van-e egyáltalán valamennyi. A kutatásban 22 olyan férfit találtak, akiknek kapcsolatában valóban sor került terhességre. Gyakorlatilag valamennyien azt mondták, hogy ők is bele szerettek volna szólni abba, hogy mi legyen a magzattal, azaz valószínűleg elenyésző kisebbségben vannak azok a férfiak, akik úgy gondolják, hogy az abortusz kizárólag a nő döntése. Ennek ellenére a kutatásban megkérdezett férfiak zöme arról számolt be, hogy partnerük mégsem vonta be őket a döntésbe, és különösen jellemző ez azokra a nőkre, akik úgy döntöttek, hogy elvetetik a gyereket. Azaz ha egy nő abortuszt akar, akkor azt meg is csináltatja, függetlenül attól, hogy erről mit gondol a férfi, aki teherbe ejtette.

Ön szerint van-e/lenne-e joga a férfinak beleszólni partnere terhességmegszakításába?

A kutatás vezetője, Amanda J. Miller ezt nyilatkozta erről az óvszerekre utalva: „bár jogilag a férfiaknak nincs lehetősége arra, hogy a terhesség kimenetelét befolyásolják, az azért tőlük is függ, hogy partnerük teherbe esik-e egy olyan időszakban, amikor nincsenek felkészülve a szülésre”. Azaz a férfi odáig dönthet, hogy a szexhez kotont húz-e vagy sem. Ha nem húzott, akkor azzal már átadta a döntés jogát a nőnek.

Ön egyet ért ezzel? Van bármelyik oldalról tapasztalata arról, hogy ki mi alapján, kivel együtt hoz döntést egy abortuszról? Kérjük, írja meg véleményét, tapasztalatait a Randiblog email-címére!