Nem mondhatnánk, hogy különösebben elnyerte volna a Randiblog riporterének tetszését az amerikai típusú lagzikat reklámozó flashmob a múlt héten az Oktogonon. De ha valakinek nem tetszik az USA stílusa, rendezhet helyette például magyar népies lakodalmat, mert már erre is vannak külön esküvőszervező cégek. Most két példával bemutatjuk, szerintük milyen egy jó kis nemzeti lagzi, hátha lesz, akinek megtetszik legalább ez. A Randiblogon az utóbbi időben átvették a hatalmat a listák, és ezúttal sem tudunk ellenállni a kísértésnek, hogy ne szedjük pontokba, hogy mitől lesz magyaros egy magyar lagzi a magyar esküvőszervezők szerint. Az alábbi listát egyrészt a Hagyományőrző Esküvő, másrészt a Magyar Lagzi nevű oldalak alapján állítottuk össze, az 5 legjellemzőbb dolgot próbáltuk meg kiválasztani.

1. „Legfőképpen Magyar pároknak Magyar szolgáltatóktól” - írja valamiért nagy M-ekkel a Magyar Lagzi bemutatkozója a Facebookon. Ezek szerint a magyaros esküvő ott kezdődik, hogy csak magyar szolgáltatókat szabad igénybe venni az esküvő megszervezéséhez. Ez Magyarországon viszonylag egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik, sőt, elég kevés olyan lagzi van itthon, ahova külföldről hoznák mondjuk a ruhát, a tortát vagy a zenekart. Mint már utaltunk rá, itthon az amerikai esküvőket is magyar cég szervezi.

2. Igazi népviseletben kevés menyasszony esküszik manapság, még a leghagyományőrzőbbeknél is inkább csak egy kis ráadás matyó vagy kalocsai hímzés díszíti az egyébként modern stílusú, fehér esküvői ruhát. A férfiaknál viszont mi sem egyszerűbb, mint egy modern öltöny vagy frakk helyett például egy bocskai öltönyt adni a vőlegényre. A fotók a Hagyományőrzőbolt weboldaláról származnak, a menyasszonyi ruha 80 000 Ft, a vőlegényeknek ajánlott bocskai öltöny pedig csak 58 000 Ft.

3. Nem árt egy jó magyaros vőfély sem. Ide kattintva egy vőfélypáros oldalát lehet megtekinteni, itt pedig egy nagyvőféllyel lehet megismerkedni. A vőfélypárostól vett idézetből kiderül, pontosan mit is csinálnak ők a lakodalomban: „a vőfély feladatokat a régi időben is férfi látta el így a vőlegény búcsúztatót és a menyasszony kikérését én vezénylem le. A párom ott van mellettem népviseletben, segít a családnak, ki hova álljon, irányítja a többi szolgáltatót. A vacsorától közösen látjuk el a többi feladat levezénylését.”

Önnek tetszik a magyaros lagzi?

4. De annyi további népiesíthető esküvői kellék van még, amennyit nem is gondolt volna. A magyaros lagziszervezőknél láttunk rovásírásos bevéséssel díszített, különleges jegygyűrűt, és persze mehetnek a hagyományos (és most éppen fájdalmasan trendi) szív- és virágmotívumok a meghívótól kezdve a szalvétagyűrűn és gyűrűpárnán keresztül a tortáig mindenre. Sőt, olyan is van, hogy életfa, ami „a magyar népszokásokban az életet, termékenységet jelképező feldíszített faág, a lakodalmak éke”.

5. És ne feledkezzünk meg a zenéről, hiszen van, aki talpalávalóból is az autentikusat szereti. Hadd idézzük itt is az egyik site-ot: „Az igazi magyar lakodalomból nem hiányozhat a lakodalmas zenekar, vagy a cigányzenekar, a hangulatot népzenészek fokozhatják.”