Még Bert Hellinger pszichoterapeuta, a családállítás módszerének atyja is úgy véli, túl nagy elvárás az örök hűség, és ha megtörténik a baj, azt jobb elhallgatni (a megcsalást pedig kedvességgel, odafigyeléssel kompenzálni otthon). Vannak, akik szerint színt vallani bátorságot jelent, mások viszont úgy vélik, a félrelépés beismerésével csak a nehezen viselt tehernek a felét zúdítjuk a másikra, így könnyítve magunkon. Tíz olyan férfit és nőt kérdeztünk meg, akik már megcsalták partnerüket a kapcsolatukban, és a beszámolók alapján összegyűjtöttük a legáltalánosabb okokat, amiért a hűtlenek nem vallják be a botlásukat.

Mert amiről nem tud, az nem fáj

Sokak számára tipikus kifogásnak tűnik, hogy nem akarják a vallomással megbántani a másikat, akik pedig erre hivatkoznak, azt mondják, az egész nem ér annyit, hogy a másik emiatt teljesen összetörjön, főleg, ha csak futó numeráról volt szó. „A házasságomban nem a félrelépés volt a probléma, az csak következménye volt a problémáknak. Az előbbi a saját saram, a saját keresztem, aminek terhét nekem kell viselnem, az utóbbi az, aminek megoldására mindketten kellünk. Szeretem a feleségem, nem akarok neki fájdalmat okozni, legfőképp nem a saját hülyeségemmel” – magyarázta a 42 éves János.

Mert szakítana

A megkérdezettek többsége először gondolkodás nélkül rávágta, hogy a legjobban attól tartanak, a beismeréssel párjuk azonnal elhagyná őket. Mint mondták, előre lefektetett szabályokról van szó, előre megjósolt következményekkel. „Már a legelején leszögezte, hogy nem tűrne el egy megcsalást, amint kitudódna a dolog, repülnék, teljesen mindegy, milyen okból dugtam félre” – mesélte a 28 éves Krisztián, aki azért rendesen kockáztat, már négyszer is félrelépett a barátnője mellett.

Mert mindig felemlegeti

Ha nem is bírja az ember viselni egyedül a megcsalás terhét, és ha emiatt nem is szakít vele azonnal a párja, sőt, meg tudják beszélni a dolgot, az a tüske a másikban úgyis ott marad élete végéig. Innentől kezdve pedig elég lesz egy kis összezördülés ahhoz, hogy a félrelépés egy folyamatosan felemlegetett dolog legyen, egy adu ász. A 34 éves Árpád elmondása szerint egyszer követte el azt a hibát, hogy bevallotta, részegen felvitt a lakására egy csajt, onnantól kezdve éveken át ezt hallgatta volt barátnőjétől. „Heti rendszerességgel felemlegette, bármi is volt a vita tárgya, mindig ezzel jött, és védekezni se nagyon tudtam. Szóval, innentől kezdve biztos, hogy bármi is történik, azt soha nem fogom elmondani a barátnőmnek.”

Mert ő kérte, hogy ne

„Mert amiről nem tud, az nem fáj” alapon sok esetben maga a megcsalt fél kéri korábban, hogy ha úgy alakul, ne essen szó a félrelépésről. Adódik ez korábbi rossz tapasztalatokból vagy szimpla önismeretből. „Peti csak annyit kért, hogy ha félredugok mással, de alapvetően jól elvagyunk, és nincsenek túl nagy problémáink, ne tegyem tönkre az egészet egy ilyen őszinteségi rohammal. Mindemellett biztosított arról, hogy nem fog nyomozni utánam, így még kisebb esélyt adva arra, hogy lebukjak, ha megcsalom” – mesélte a 37 éves Emese.

Mert beláthatatlan következményei lehetnek

Sokan attól tartanak, hogy a megcsalásnak nemcsak a fent említett következményei lehetnek, hanem sokkal súlyosabbak.

Ön bevallaná a megcsalást pasijának/csajának?

A 29 éves Ilona élettársa például mai napig azért nem tudja, hogy egy másik férfi miatt hagyták el, mert a nő tartott a családon belüli erőszaktól, míg egy másik olvasónk barátnője azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz. A 36 éves Péter excsaja pedig bevonta a balhéba a harmadik felet, a szeretőt is, aki történetesen többgyerekes feleség volt, és ezzel tönkrement az egész házassága, sőt, még a munkahelyét is elveszítette.

Ha ön is volt már hűtlen

Ha van saját tapasztalata a témáról, örülnénk, ha megosztaná velünk! Kommentelni nem lehet, emailt írni igen, méghozzá a Randiblog email-címére. Ön elmondta? Önnek elmondták? Meséljen!