Még a legharmonikusabb kapcsolatban is előfordulnak hullámvölgyek, amikor természetes, hogy minkét fél úgy érzi, ki kell állnia a saját igaza mellett. Vitatkozni viszont lehet intelligens módon is, mellőzve a gyerekes vagdalkozásokat, egymás sértegetését. Összegyűjtöttük azokat a mondatokat, amiket mindenképp mellőzzön a veszekedések alkalmával.

Addig nem lesz szex, míg bocsánatot nem kérsz

Az egyik legostobább ultimátum, amit adni lehet a másiknak, és bár korábbi cikkünkben a szexuálpszichológus úgy véli, két évnél tovább ilyen kapcsolatban nem lehet maradni, azon se csodálkozzon az ember, ha a partnere egyből máshol keresi majd azt, amit otthon nem kap meg. Sőt, meg is érdemli. Nem beszélve a kérvényre benyújtott bocsánatkérésről: nem gyerek már a másik, érezni fogja, hogy ő mikor akar bocsánatot kérni, ha ezek után rávágja mégis, az úgysem fog őszintének tűnni.

Bezzeg, amikor megcsaltál

Amit egyszer már megbeszéltek egymással, azt hagyni kell begyógyulni. Régi sérelmek felemlegetése kicsinyességre vall, vagy arra, hogy a látszat ellenére mégsem vagyunk képesek feldolgozni a dolgot. Egy évekkel ezelőtti megcsalásos esettel való előhozakodás csak a jelenlegi problémáról tereli el a figyelmet, amit aztán sokkal nehezebb lesz megoldani.

Olyan vagy, mint az exem

Ép lelkületű ember egyáltalán nem kíváncsi a másik volt barátnőjére/barátjára, főleg nem szeretné, ha hozzá hasonlítgatnák, azt meg pláne, ha ezt negatív kontextusban teszik meg.

Olyan vagy, mint az összes többi férfi/nő

Ha ezt valóban így gondolja, minek vitatkozni, köszönjenek el egymástól, a világ tele ugyanilyen emberekkel, már az első sarkon találhat magának új partnert.

Ha-ha-ha

Gúnyosan kiröhögni a másikat veszekedés közben nemcsak bunkó dolog, de lenéző, lekicsinylő magatartásra vall, ami nemcsak adott szituációra, hanem az egész kapcsolatra is jellemző.

Akkor legyen neked igazad

A veszekedés nem egy verseny, amiben az győz, akinek igaza van, és egyáltalán nem ciki beismerni, ha tévedtünk. Gyerekes dolog viszont „akkor legyen neked igazad"-dal sértődötten elvonulni a másik szobába, mert már meguntuk az egészet, vagy mert már nem tudunk tovább érvelni. Sokkal intelligensebb módja a dolog lezárásának például, hogy: „hagyjuk abba, kérlek, belefáradtam", vagy egyszerűen belátni, hogy tényleg a másiknak van igaza.

Én nem ilyennek ismertelek meg

Szintén nem egy perpatvar alkalmával kell a fejéhez vágni, hogy míg korábban hetente virágcsokorral jelent meg, mostanában a születésnapokat is elfelejti, és hogy annak idején még jókat lehetett vele bulizni, most meg ki se lehet robbantani a tévé elől. Ne feledkezzünk meg arról, hogy azóta eltelt egy kis idő, az emberek változnak, ahogyan az érzések is - mindkét fél esetében - amit senki nem tud könnyen kezelni. Ez tipikusan az a téma, amihez nyugodt lelkiállapotban kell leülni.

Gyűlöllek

Ismét egy értelmetlen vagdalózás, ami egy öt éves gyerektől vagy egy problémás kamasztól elnézhető, de egy érett felnőtt ne mondja ezt csak azért, hogy bántsa a másikat.

Nem beszélek veled

A passzív agresszió sem vezet sehová, főleg a megoldás felé nem. Összeszorított szájjal ülni és  hallgatni a másikat csak időhúzás.

Szakítani akarok

Mondja akkor, ha valóban így gondolja, de ne feszegesse a határokat. A várt reakció egyértelműen az, hogy a másik majd térden állva könyörög azért, hogy ne hagyja el, de mi van akkor, ha partnerét teljesen más fából faragták? Ha köszöni szépen, megértette és szó nélkül lelép?