Azt mondják, a féltékenység természetes dolog, hiszen akit szeretünk, azt óvni akarjuk és meg akarjuk tartani. Igen ám, de féltékenyésg és féltékenység között is lehet hatalmas különbség, főleg akkor, ha kisajátítás és beteges viselkedés párosul hozzá. Hogy normális dolog lenne a másik levelezésébe beleolvasni és átnézni az SMS-eit? Attól, hogy tipikus, még nem normális. Összegyűjtöttük, milyen jelei vannak még a beteges féltékenységnek.

A partner előző kapcsolatainak feltérképezése

Leginkább női betegség az a fajta mazochizmus, hogy mindent tudni szeretnének a pasijuk múltjáról: kikkel, mennyi ideig járt a férfi, és miért lett vége ezeknek a kapcsolatoknak. A terepszemle a legtöbb esetben nem is ér véget a gyóntatással, sokan még a közösségi oldalakon is csekkolják, hogyan nézett ki az előző nő (természetesen mindig csúnya), és vajon fel lehet-e fedezni a posztjai alatt lájkolást a pasitól. "Lia a kapcsolatunk harmadik hónapjában durvult be, mindaddig tündéri volt. Aztán kiakadt azon, hogy a neten még mindig tartom a kapcsolatot az exemmel, ami egyébként mindössze annyiban nyilvánult meg, hogy lájkoltam az egyik bejegyzését. Iszonyú botrányt csapott miatta. Aztán később, a böngésző előzményeiben azt is megtaláltam, hogy folyamatosan csekkolja a volt barátnőm profilját. Riasztó és félelmetes volt" - mesélte a 27 éves Ádám.

A környezetében lévő nők feltérképezése

Mindemellett sokszor előfordul az is, hogy a terepszemle azokra is kihat, akik a partner környezetében vannak, legyen az baráti kör vagy munkahely. A 32 éves Veronika pasija kolléganőit ment el megnézni: "Egyszerűen látnom kellett, hogy kik azok a csajok, akikkel napi több, mint nyolc órát is eltölt. Úgyhogy egyik nap "véletlenül" épp arra jártam, be is szaladtam a céghez. Nem nagy számok, de egyre azért érdemes odafigyelni. Nem titkolom, szoktam nézni, hogy miket, milyen stílusban szól hozzá Csabi bejegyzéseihez a Facebookon."

Nyomozás mailben, telefonon, zsebben

A legklasszikusabb jel természetesen még mindig a nyomozgatás. Feltörni a másik mailfiókját, beleolvasni a levelezésbe, elolvasni az SMS-eit, ellenőrizni a kimenő hívásait, átkutatni a kabátja zsebeit esténként, árulkodó nyomokat keresgélve. "A telefonban mindig megnézem, milyen új nevek kerülnek be, és ha akad olyan, akiről még nem mesélt, az elég gyanús. Szerintem ez nem beteges, csak elővigyázatosság. A pasik többsége így bukik le" - magyarázta a 30 éves Angéla.

Bizalmatlanság

Hogy a bizalmatlanság szüli a féltékenységet vagy a féltékenység a bizalmatlanságot, a végkifejletet nézve teljesen mindegy. A beteges féltékenység jele például az is, ha míg a másik céges buliban mulat az éjjel, egy szemhunyásnyit nem alszunk a tudat miatt, hogy esetleg félre fog lépni. Vagy itt van például a 43 éves Mária esete, aki nem hitte el, hogy férje valóban túlórázik. "A filmekben is mindig ez van: a férfi ráfogja, hogy még bent kell maradnia pár órát, közben meg egy másik nővel van. Egyik este ráadásul fel se vette a telefonját, úgyhogy kocsiba vágódtam és bementem a munkahelyére. Ott volt, csak a telefonját hagyta egy másik szobában."

Számonkérés, támadás

A legkínosabb, ha az egész érzés gyakran átvált dühkitörésekbe és agresszív számonkérésekkel, támadásokkal párosul. Tipikus mondatok: "Láttam ám, hogy hogyan néztél rá!", "Nagyon kicsípted magad, csak nem tetszeni akarsz valakinek?", "Gondolom, ott lesz a buliban XY is.", stb. "Csinálhattam bármit, Klaudia mindenbe belekötött az utolsó hetekben. Már a kis késésekért is támadott, hazugsággal vádolt, teljesen alaptalanul" - mesélte a 34 éves Tamás, aki a féltékenységi jelenetek miatt szakított végül a barátnőjével.