Mindössze évi 21 percet vesz igénybe az a gyakorlat, ami az Illinois-i Northwestern University kutatóinak felmérése szerint garantálja, hogy ön elégedett legyen házásságával. 120 házaspár életét vizsgálták 2 éven keresztül, és a kontrollcsoport tagjai 2 év alatt egyre elégedetlenebbek lettek a házasságukkal − ez a normális. A részt vevő párok másik fele viszont elvégzett egy feladatot, és az ő elégedettségi indexük nem csökkent, a 2 év végén ugyanúgy szerették a partnerüket, mint az elején. A lényeg: beszéljünk magunkról és konflikutasinkról harmadik személyben.

A kutatás eredményeit a Psychological Science című folyóiratban tették közzé, és ebben azt állapították meg, hogy ez a bizonyos gyakorlat nagyon sokat segít abban, hogy a kapcsolatban erősödjön a szeretet, a szenvedély, a meghittség, a bizalom és a másik iránti elkötelezettség. Na de a lényeg: ezért mindössze annyit kell tenni, hogy évente háromszor kell írni 7-7 perc alatt egy-egy fogalmazást egy-egy vitáról, amit partnerünkkel nemrégiben folytattunk. És nagyon fontos, hogy az egészet egy harmadik személy szemszögéből kell megfogalmazni, úgy kell írni egy beszámolót a vitáról, mintha mondjuk egy újság tudósítana róla. Hülyeségnek hangzik, viszont tényleg nem tart sokáig kipróbálni, és a kutatók ragaszkodnak hozzá, hogy remekül működik a dolog.

Ön szerint?

A Daily Mail az egyik kutató, Eli Finkel nyilatkozatát idézi: „nem akarok úgy csinálni, mintha csodaszerről lenne szó, de tényleg elég megdöbbentő eredményeket lehet elérni minimális beavatkozással”. Évi 21 perc tényleg nem egy nagy beavatkozás, és a jelek szerint a dolog mindenkinél működik, kortól és kapcsolathossztól függetlenül. A 2 éven át vizsgált 120 pár között ugyanis voltak friss házasok, de olyanok is, akik már 50 éve voltak együtt, amikor bekapcsolódtak a kutatásba. Az természetes, hogy az ember egyre kevésbé elégedett házasságával, mint ahogy az is, hogy előfordulnak viták. A gyakorlatot elvégzők ugyan a kutatás lezárultával sem veszekedtek kevesebbet, viszont ha nézetkülönbségek alakultak ki, kevésbé lovalták bele magukat a vitába, és ennek következtében nem ment tönkre otthon a hangulat, ők pedig nem érezték magukat rosszabbul, házasságuk nem romlott a vitatkozástól.