Van egy amerikai internetes esküvőikellék-cég, úgy hívják, hogy David’s Bridal, és ők készíttettek nemrég egy tanulmányt az amerikai házasulandók internetezési szokásairól. Az még önmagában nem túl meglepő, hogy az okostelefonok és a tabletek ezen a téren is egyre fontosabbak, de azért szolgált a kutatás néhány olyan számadattal, ami valószínűleg meg fogja hökkenteni az olvasót. Sőt, az esküvői facebookozás etikettje is kialakulóban van, más lakodalmáról ugyanis csak bizonyos feltételekkel szabad posztolni.

A kutatás adatai azt mutatják, hogy az esküvőt szervezők többsége most már a Facebookon keres és talál ötleteket és szolgáltatásokat, azaz millió egyéb funkciója mellett most már a Facebook számít a világ (vagy legalábbis az USA) legnagyobb esküvőszervező platformjának. 59% mondta azt, hogy használta a közösségi oldalt, illetve egyéb blogokat lakodalma megszervezéséhez. Nálunk kevésbé ismert a Pinterest nevű szolgáltatás, ami egy fotós közösségi oldal, az amerikai házasulandók 46%-a ezt a site-ot is felkeresi esküvői ötletekért a készülődés során.

És persze a közösségi oldalak a készülődés megörökítésében is fontos szerepet játszanak. A menyasszonyok 68%-a mondta azt, hogy készített fotót vagy videót ruhapróbájáról, és azt vagy elküldte vagy megosztotta interneten keresztül. De úgy tűnik, a lényeg a legtöbb ilyen fotóról hiányzik, mert 61% ezzel együtt megtiltotta a vele együtt próbálóknak, hogy magáról a ruháról fotót tegyenek közzé a neten a ceremónia előtt.

Sőt, a válaszadók 52%-a úgy érzi, egy már megtartott esküvőről fotót először az ifjú párnak kell megosztania a neten, azaz ha esküvőn vagyunk, bunkóság a templomból kifelé jövet lefotózni a menyasszonyt és a képet rögtön, elsőként kiposztolni a Facebookra. Sokan ezek szerint ragaszkodnak ahhoz, hogy az ifjú pár dolga saját esküvőjüket először bejelenteni a közösségi oldalakon. 56% azt mondja, a legjobb, ha a házasulandók a közösségi oldalakra vonatkozó kéréseiket előre megmondják a násznépnek, azaz pl. már a meghívóban szerepeltetni kell egy olyan mondatot, amivel kérik a násznépet, hogy a lakodalomról saját fotókat ne osszanak meg a neten. Szóval aki jó esküvői vendég akar lenni, figyeljen erre is.

A tilalom úgysem tart túlságosan sokáig, ugyanis a menyasszonyok 59%-a azt mondta, hogy ő az igen kimondásától számított 1 napon belül feltette az első esküvői fotókat a netre, és a közösségi oldalakon nevének megváltozását, plusz kapcsolati státuszát is átállította. De másnál még erre sem kell várni, hiszen 49% azt mondta, hogy elgondolkodtak azon, hogy Skype-on élőben kéne közvetíteni esküvőjüket azoknak, akik nem tudnak ott lenni.