Ebben a hónapban tudósítottunk már egy esküvőről: akkor az amerikai redneckek két ikonikus figurája házasodott össze, Mama June és Sugar Bear. Nem is állhatna tőlük távolabb a mai fotókon látható ifjú pár, és most nem csak a földrajzi távolságra gondolunk, bár az is viszonylag nagy, tekintve, hogy erre az elképesztő lakodalomra Jeruzsálemben került sor. Az izraeli belzi haszid közösség feje bizonyos Jiszáchár-Dov Rokéách, ő a belzi rebbe. Az ő 18 éves unokája, Shalom Rokéách vett el hétfőn egy 19 éves lányt, akit Hannah Batya Penetnek hívnak a híradások szerint. Mivel Shalom Rokéách a rebbe egyelten fiúunokája, egy napon valószínűleg ő lesz majd a haszid közösség vezetője.

A haszidizmus követőit jellegzetes öltözékükről könnyű megismerni. A mozgalom a 18. század közepén indult kelet-Európában, és a haszidok az akkori viseletnek megfelelően öltözködnek a mai napig, kerek szőrmekalapjuk, a strájmli különösen könnyen felismerhető. A mostani vőlegény nagyapjának, Jiszáchár-Dov Rokéáchnak a felmenői a második világháború alatt menekültek Magyarországon keresztül Izraelbe, ahol a nulláról kellett újra felépíteni a közösséget.

Az erőfeszítéseket azonban siker koronázta, amikor 1966-ban Jiszáchár-Dov Rokéách lett a belzi rebbe, azaz átvette ennek a haszid közösségnek a vezetését, még csak pár száz család tartozott a mozgalomhoz, most már azonban hétezernél is több család tartozik a rebbe vezetése alá. Nem csoda tehát, hogy a rebbe fiának esküvőjére ilyen sokan elmentek Jeruzsálemben: a híradások szerint 25-ezren voltak jelen a ceremónián, sokan Izraelen kívülről, Európából és Amerikából érkeztek a hajnalig tartó lakodalomra, amelyre a haszid közösség minden tagja hivatalos volt, éljen bárhol is a világon. Az esemény miatt Jeruzsálem több utcáját lezárták.

A haszidok az ortodox zsidókhoz hasonlóan szigorúan ragaszkodnak hagyományaikhoz, és ez az esküvői ceremónián is meglátszott. A menyasszony talpig fehérben volt, lefátyolozva, a többiek mind feketében, de a násznép soraiban külön voltak a férfiak és külön a nők. Maga a házasságkötés a hagyományoknak megfelelően a szabad ég alatt történt, pontosabban egy díszes sátorban, amit ebből az alkalomból egy pódiumon helyeztek el, hogy mindenki jól láthassa.

A szertartás része egy jellegzetes tánc is, amelynek során a menyasszony egy szalag egyik végét fogja, míg a másik végét az örömapa, saját apja, majd nagyapja tartja tánc közben. De közben a násznép is táncol, sőt, a gyerekeknek édességet osztogattak. A haszidokról többet a Wikipédián is olvashat, ahol az is kiderül, hogy a házasságkötés után a menyasszony hagyományosan leborotválja a haját, és innentől kezdve vagy bekötött fejjel, vagy parókában mutatkozik mások előtt.