"Mi csak néztük itt a romantikákat" – legyintett egy nagyot a gyömrői városházával szemközti kocsma női törzsvendége, amikor megkérdeztük, tetszik-e neki, hogy az agglováros lett Magyarország Romantika Fővárosa. Ez nem vicc, Gyenes Levente polgármester levédette a nevet, így ezentúl el lehet felejteni a várbeli andalgást, Balaton-parti sóhajokat és mátrai összebújásokat. Sőt, minden év nyarán készülni lehet rá, hogy megrendezik a Romantika Ünnep Gyömrőn nevű fesztivált.

A látogatót már a városka határában tábla fogadja, hirdetve a szabadalmat, aztán a centrumban egy fellampionozott körgforgamon lehetmegdöbbenni. Szombaton nagy a csődület a fehér lufikba, virágokba és szirmokba cicomázott városháza előtt is, ahol maga a polgármester ad össze öt párt, csoportosan. A közeli termelői piac sámánnak öltözött férfiai ámulattal nézik a sorban lezavart igeneket, gyűrűhúzást, fogadalmat és csókokat (nagy taps), és minden megkérdezett imádja a csoportos esküvő ötletét.

Romantika és Bayern-Dortmund

"Állítom, hogy ez Pest megye legkiemelkedőbb városa" – magyarázza lelkesen az őszes Gyula, aki anno kapható lett volna ilyen huncutságra. Szerinte jó ötlet a romantika ünnepe (rövidítve a RÜGY), pezseg miatta a 17 ezres városka, a polgármester meg maga a földreszállt, városfelújító angyal. Egy fiatal pár, Szandi és Attila már keményebb hangot ütött meg, szerintük személytelen a csoportos esküvő, nem vállalnák be így futószalagon (bár ha lenne utána templomi, akkor állnának elébe).

Mialatt Szandiék elmennek csónakázni, Gyenes úr befejezi a párok összeadását, majd maratoni beszédet tart a házasságról ("Önök megtalálták egymást, már érzik, milyen szeretni és szeretve lenni"). Mialatt a polgármester önti a Goethe- és Hemingway-idézeteket, leesnek az első esőcseppek, de senki sem pánikol, és végül az ég sem zúdul le. Ennek Janó és Szabina is örülnek, a fiatal pár – elsőre úgy tűnik – odavan a RÜGY-ért. Ők már voltak a tűzzsonglőr-bemutatón, este mennek gyertyát úsztatni a tóra, de ekkor csak kiböffen a szó a szomorú Janóból: "este BL-döntő lesz".

A Valentin-nap ellőve

"Frappáns válasz a válságra" – jellemezte a RÜGY ötletét a kitaláló Gyenes Levente a Velvetnek. Szerinte az egész projekt lényege, hogy minden helyi vendéglátó megmutatja magát, és a RÜGY "kilóg a klasszikus, dínomdánomos, ivós, hagyományőrzős rendezvények sorából". Az ötlet úgy pattant ki, hogy a "Márton-nap már ellőve, Valentin nap ellőve a giccses manírjaival", de miért ne fűzzék fel az egészet a szerelemre?

Az elmúlt egy héten 20 helyszínen kb. 50-60 programot gründoltak, az egész héten több mint 100 akicó zajlott le – mondta Gyenes. Volt Torres Dani koncertjétől, konflisozási, csónakázási és kisvonatozási lehetőségen, filmvetítésen, erkélyjelenet-versenyen át színielőadásig minden. Nagy tömegeket a szűkös marketingköltségek miatt még nem vonzott a fesztivál, de a pünkösdhétfő például nagyon jó volt Gyenes szerint. "Nem tömegek, ezrek vagy tízezrek jönnek, de jönnek idegenek is, akik megtöltik a helyet" – tette hozzá.

Szipogó polgármester

A csoportos esküvő Gyenest is meghatotta: "nagyon nézni kellett az eget, és nem az eső miatt, hanem hogy ne bőgjem el magam" – tudtuk meg. Kiderült, hogy az utolsó héten még tíz pár bejelentkezett, de kicsúsztak a törvényes időkorlátból. Csak egy pár volt gyömrői, de a párok így is összebarátkoztak. Az már most biztos, hogy a tíz lemaradt párból jövőre öt-hat bevállalja a csoportos esküvőt, ami Gyenes szerint "úgy sikerült, hogy nem vált személytelenné, ez nem egy futószalagon zajló házasságkötés volt". Bár nem feltétlen kell erre egy évet várni, "már a téli romantikaünnepen gondolkozunk, karácsony előtt. A város központi parkját egy-egy étterem, cukrászda, vendéglátóhely díszíti majd fel, mindegyik kap egy fát erre". Egy jelképállatot fényszalagokból megcsinálnak, és ez lesz a "legendák erdeje".

Gyenes Levente nem vetített nekünk saját munkássága és Gyömrő fényezése során, a belváros valóban rendbe van rakva. Az ember Gyömrő helyén elsőre egy poros agglofalut vizionál, erre kap egy pezsgő fürdővárost, ahol akár üdülni is lehetne. A megkérdezett gyömrőiek is imádják a várost, a legsokkolóbb élmény pedig az, amikor a lepukkant helyi kocsma vendégei sem állnak neki szapulni a városvezetést, hanem felváltva dícsérik, hogy mekkorát fejlődött a hataszfaltosutcás faluból cityvé lett település. Bár az egyik pár még hozzátette, azért még nem ez az ország legromantikusabb városa.