Nemrég foglalkoztunk azzal, hogy hány szexuális partnertől számít egy nő ribancnak. A Medical Xpress nemrég tette közzé egy olyan kutatás részleteit, amelyről a Journal of Social and Personal Relationships című folyóirat írt először, és amely a mi korábbi posztunkra érkezett reakciók alapján a Randiblog olvasóit is érdekelni fogja. Itt a kutatók nem azt vizsgálták, hogy hány skalptól lesz ribanc egy nő, hanem azt, hogy a többiek hogyan viszonyulnak az ilyen nőkhöz. A meglepetés nem az, hogy negatívan, hanem az, hogy még azok a nők is lenézik az úgynevezett ribancokat, akik maguk is sok férfival feküdtek már le. Miközben természetesen egy férfinak dicsőség, ha minél több nőt sikerült lefektetnie.

Az amerikai Cornell egyetem kutatói 751 egyetemi hallgatóval töltettek ki egy kérdőívet. Ebben saját adataik kitöltésekor arra is választ kellett adniuk, hogy hány szexuális partnerük volt már, de egyébként képzeletbeli hallgatótársaikat kellett egy-egy profil alapján értékelniük. Az értékelendő illető lehetett férfi vagy nő, és fel volt tüntetve korábbi szexuális partnereinek száma, ami lehetett egy szűzies 2 vagy egy ribancos 20 (a férfiaknál is).

Nem túl meglepő, hogy ugyanazt a női profilt sokkal negatívabbnak látta a többi nő, ha nem 2, hanem 20 szexuális kaland szerepelt benne, de érdekes módon a hölgyek attól függetlenül lenézik a ribancokat, hogy maguknak hány férfival volt dolguk korábban. Azaz: akik bevallották, hogy maguk is túl vannak már jópár egyéjszakás kalandon, azok ugyanúgy lepontozták a ribancnak beállított profilokat, mint a többiek, azt mondták, soha nem barátkoznának velük.

A férfiaknál nem lehetett ilyen egyértelmű elutasítást megállapítani a szexuálisan kalandozó nőkkel szemben, ha csak barátkozásról van szó. Volt közöttük, aki szívesen haverkodik ribancokkal, mások kifejezetten elutasítják az ilyen könnyűvérű nőknek, de olyan is van, akinek mindegy. Ami viszont egyértelmű volt: azok a férfiak, akik azt mondták, sok csajuk volt már, szívesebben barátkoznak olyan férfiakkal, akiknek kevés csajuk volt még csak. Azaz: míg a ribancokat minden nő kerüli, addig a férfiaknál csak a nagy bikák kerülik egymást a bulikban, nyilván nem szeretik a konkurenciát.

És persze az is kiderült, amit már úgyis rég tudunk: amíg a sok szexuális partneren átment nőket egyértelmű és általános lenézés övezi, még a többi ribanc részéről is, addig a korábbi szexuális partnerek magas száma egy férfinál imponáló a többiek szemében. Korábbi kutatások egyébként rámutattak, hogy a férfiakat nem zavarja a ribancmúlt egy nőben, ha csak haverkodásról van szó, de a hosszú távú kapcsolatot egyértelműen kizárják a sokat tapasztalt nőkkel.

Zhana Vrangalova, az egyik kutató ezt nyilatkozta a ribancként megbélyegzett nőkről: „ennek az a hatása, hogy ezek a nők nagyon elszigeteltekké válnak.” A nők kivétel nélkül lenézik őket, és a férfiak is maximum csak haverkodnak velük (nyilván szexre számítva), de tartós kapcsolatra nem törekednek velük. Úgy tűnik, amíg egy férfi népszerűségre, szinte tiszteletre számíthat, ha bevallja promiszkuitását, addig egy nőt kifejezetten magányossá tesz a ribanckodás.