Ha csak egy kis fellángolásra vágynak, a férfiak a feminin vonásokkal rendelkező nőket keresik –derült ki abból a kutatásból, melyet pénteken hoztak nyilvánosságra. Azt vizsgálták, hogy evolúciós szempontból milyen tényezők határozzák meg a párválasztást. Anthony Little, a stirlingi egyetem, és Benedict Jones, a Glasgow-i egyetem kutatója a British Journal of Psychology-ban tették közre tanulmányukat.

Ebből kiderül, a kisebb állkapocscsont, vagy az erőteljes orca növeli a vonzerőt, és a férfiak az egészséget, hűséget és fiatalságot társítják hozzá. Azok a nők, akiknek feminin vonásaik vannak, több ösztrogént állítanak elő, amitől termékenyebbek, ergo a férfiak előszeretettel választják őket - írja a ctvnews.ca.

A kutatások nagy része a nőkre fókuszál, amennyiben azt vizsgálják, hogy milyen férfiakat választanak egy kósza éjszakára és milyeneket hosszú távra – egy rövid kalandhoz jöhet a jóképű szívtipró, míg hosszú távra inkább olyat választanak, aki segíteni tud a gyereknevelésben. Érdekes, hogy a michigani egyetem vizsgálata szerint a nők inkább a feminin férfiakat keresik, amennyiben a megbízhatóság a cél.

A kutatásban több száz heteroszexuális férfit vizsgáltak meg, akiknek nők képeit mutatták meg. A férfiaktól azt kérték, hogy a kép alapján döntsék el, melyik nővel létesítenének rövid távú, és melyikkel hosszú távú kapcsolatot. Minden nőről két kép készült, az egyiken férfiasabb, a másik nőiesebb vonásokkal rendelkezett.

Hosszú távra a férfiak azokat a nőket részesítették előnyben, akik nem voltak annyira szépek. Ennek oka az is lehet, hogy a korábbi kutatások megállapítása szerint, a csinos nők kevésbé hűségesek, különösen akkor, ha partnerük csúnya. „Ha egy nő megcsalja a partnerét, a férfi azt kockáztatja, hogy olyan gyereket kell majd felnevelnie, aki nem a sajátja" - vázolták a szerzők.