Magyarországon sosem volt olyan nagy hagyománya a koszorúslányoknak, mint az angolszász világban, de a Halloweentől kezdve a karácsonykor érkező Mikulásig annyi mindent kezdünk tőlük átvenni, hogy manapság már itthon sem nagyon lepődik meg senki, ha a menyasszonyt egyenruhás barátnői kísérik az esküvőn – így volt ez például tavaly az Oktogonon tartott flashmob-esküvőn is. Csakhogy a Daily Mail szerint már a briteknél is kezdenek kimenni a divatból a koszorúslányok, mivel egyre kevesebben hajlandóak ennek extra költségeit finanszírozni, úgyhogy lehet, hogy hamarosan már nem lesz mit átvennie a magyar menyasszonyoknak.

A gazdasági válság az oka rengeteg mindennek, és a jelek szerint a koszorúslányok kihalásának is. Hagyományosan a menyasszonyok állták a nyoszolyólánynak felkért barátnőik költségeit, ezek között általában a legnagyobb tétel az öltözék: a koszorúslányokat általában egyenruhába szokás öltöztetni. A felmérések szerint azonban az elmúlt három évben majdnem harmadára csökkent az ilyen irányú költekezés Nagy-Britanniában, azaz egyre kevesebben vannak, akik a lakodalom számtalan költsége mellett még arra is hajlandóak áldozni, hogy klasszikus koszorúslányok legyenek. 2010-ben egy átlagos brit esküvőn még három nyoszolyólány volt, most már az egy vagy kettő a jellemző, és ők is merőben más feltételek mellett.

Mi legyen a koszorúslányokkal?

A kutatás azt mondja, csak minden ötödik brit menyasszony követi mindenben a hagyományokat és kér fel koszorúslányokat úgy, hogy mindent ki is fizet számukra. A menyasszonyok harmada csak magát a koszorúslány-ruhát fizeti, a többit, cipőt, ékszereket, satöbbit a felkért hölgyeknek kell előteremteni, de természetesen úgy, hogy azok minél jobban passzoljanak egymáshoz. Mások egyszerűen nem fizetnek semmit, csak azt kérik nyoszolyólányaiktól, hogy öltözzenek nagyjából hasonlóan. Ezzel együtt azonban csak 5% bíz mindent a felkért hölgyekre, a többiek azért leokézzák a kiválasztott ruhákat a lakodalom előtt.

Azt, hogy a menyasszony fizeti a koszorúslányok lakodalmi költségeit, a lányok azzal szokták meghálálni, hogy a lánybúcsút viszont ők szervezik és ők is állják a cehet. Borul azonban a bili, ha a menyasszony felkérése azt jelenti a kiválasztott hölgyeknek, hogy kénytelenek saját pénzből venni maguknak drága ruhát-cipőt a lakodalomra, amit jó eséllyel nem nagyon fognak hordani később. Nyilván egy barátnő férjhez menetele nem jelenthet anyagi csődöt a többi barátnő számára, ezért a legtöbb esetben ma már a britek is kezdenek eltekinteni a koszorúslányoktól.