Nem egyszer foglalkoztunk már a tönkrement kapcsolatokkal, sőt, egy alkalommal azt is összeszedtük, milyen jelekből lehet észrevenni, ha inkább érdemes másik párt keresni. Az alábbiakban arról lesz szó, mik utalnak arra, hogy jól választottunk, és nagy az esély a hosszú, kiegyensúlyozott közös életre.

Felnéznek egymásra

Jó dolog, ha a partner hibáit mindkét fél felismeri és tolerálja, mindemellett viszont fontos, hogy értékeljék a másik jó tulajdonságait, viselkedését, képességeit is. Előnyös helyzetben vannak azok, akiknek hasonló az intelligenciájuk vagy az érdeklődési körük, bár az utóbbit is nagyra lehet becsülni anélkül, hogy értenénk hozzá. Előbbi viszont jelentős szerepet tölt be egy párkapcsolatban, hiszen sokan azért mennek szét, mert úgy érzik, egyszerűen kinőtték a párjukat.

Mindent meg tudnak beszélni

A kommunikáció a másik legfontosabb dolog két ember között, akik közös jövőt terveznek. A problémákat nem szabad a szőnyeg alá söpörni, és az sem megoldás, ha harapófogóval kell kihúzni, mi bántja a másikat. Biztató jel tud lenni, ha mindkét fél úgy érzi, partnere akár a barátja is lehetne akkor, ha nem lennének szerelmesek, vagy mondjuk azonos neműek lennének.

A család nem szól bele kettőjük dolgába

Egy kapcsolat halálát is jelentheti, ha a szülők még mindig próbálják irányítani akár a nő, akár a férfi életét. Nem is kell, hogy az igyekezetek sikerrel végződjenek, elég, ha csak folyamatosan elmondják a véleményüket a dolgokról, amik javarészt nem egyeznek meg a pár véleményével. A hárítás, a harc egy idő után belső vitát okoz, még akkor is, ha egyébként minden szép és jó lenne. Jó, ha az anyós csendben marad még akkor is, ha valami nem tetszik neki, de persze a legideálisabb, ha messziről, elégedetten szemléli az eseményeket.

Szimpatikus a másik baráti köre

Ugyan a döntéseket mindenki saját maga hozza meg, sokak számára fontos mások, főleg a barátok véleménye. Ha nincsenek kifogások a választottal kapcsolatban, az sokat tud lendíteni a kapcsolaton, pláne, ha oda-vissza működik a dolog, és a partner baráti társasága lassan közös baráti társasággá válik.

Megbíznak egymásban

Alapvető bizalom nélkül akár el is lehet ásni az egész kapcsolatot, úgyhogy ha valaki sérülten, távolságot tartva, szkeptikusan megy bele a dologba, sok jót ne is várjon, egyik probléma szüli majd a másikat. Egy jó kapcsolatban nincsenek titkok, nincsenek félelmek az újabb sérülésektől, és ami a legfontosabb: bízni kell a másik hűségében is. A rosszhiszeműség és a féltékenykedés a legnagyobb gyilkos.

Nincsenek pénzügyi viták

Szintén sok vita forrása lehet az anyagi jellegű probléma, ami adódhat abból, hogy az egyik fél jobban keres, mint a másik, vagy egyszerűen csak más az értékrendje: könnyen jön, könnyen megy a pénze, míg a másik spórolósabb fajta. Ilyen esetekben is a legideálisabb az, ha hasonló karaktert talál magának az ember, vagy legalább olyat, aki elfogadja a másik életvitelét és/vagy nem okoz neki problémát, ha kisegítik, vagy neki kell kisegítenie párját.

Hasonló a szexuális igényük

Előkelő helyezést ér el mindig a szex is, ha a legfontosabb dolgokról van szó egy párkapcsolatban. Amíg van szex, addig nincs nagy probléma, szokták mondani, de természetesen az sem mindegy, hogy milyen minőségben és gyakorisággal. Általában a zsák megtalálja a foltját, az intenzív szexuális életet élők szexmániásokkal jönnek össze, a szadisták mazochistákkal, stb., de nem mindenki ilyen szerencsés. Ha már az elején nincs meg az összhang, érdemes elgondolkodni, milyen végkimenetele lehet ennek a kapcsolatak. Mert legtöbbször megcsalás, még akkor is, ha nagy a szerelem, és emiatt eleinte nem tartjuk alapvető fontosságúnak az igényeket.

Egyik sem akar a másikon változtatni

Fontos, hogy mindenki viselkedjen úgy a kapcsolatban, ahogyan jól érzi magát és ezt a partner ne csak elfogadja, hanem még élvezze is. Nem lehet arra semmit építeni, ha úgy megy bele a dologba, hogy vannak dolgok, amik nem tetszenek, de reméli, idővel majd leszoktatja erről párját. Vannak, akik úgy érzik, teljesen kifordultak önmagukból, magukra sem ismernek, olyan dolgokat tesznek meg, de ez csak mindaddig jó, míg saját maguktól teszik, nem pedig kényszer hatására.

Nincs igény a szeretet egyértelműbb kimutatására

Egy kapcsolat akkor tökéletes, ha mindenki elégedett a másik iránta tanúsított érzelmeivel. Régen rossz, ha ha a nő vagy a férfi úgy érzi, partnere nem mutatja ki eléggé a szerelmét, hiszen ennek két oka lehet: vagy tényleg nem szerelmes annyira, vagy egyszerűen csak zárkózottabb fajta. Egyik sem jó, hiszen nem felel meg az igényeknek, mindkettőnek ugyanaz a vége: a másik nem érzi igazán szeretve magát, emiatt pedig bizonytalan, boldogtalan.

Nincsen uralmi pozíció

Mindenképp kell egy dominánsabb alkat a kapcsolatban (és ideális esetben ez a férfi), de ügyelni kell arra, hogy ez ne uralmi pozíció legyen. Ne érezze senki elnyomva magát, egy jó kapcsolat ismérve, hogy a szereplők egyenlő félként tekintenek egymásra nemtől, kortól, végzettségtől függetlenül.