Sok nő imádja a romantikus filmekben látható udvarlási módokat, és valószínűleg sokan álmodoznak arról, hogy naponta kapjanak több csokornyi rózsát, szerelmes verset, vagy bármilyen olyan gesztust, ami eltér a szokványostól. Persze lehet, hogy a nagy álmodozás közben abba bele sem gondolnak, hogy ha ezek megtörténnének velük, akkor nemhogy nem örülnének neki, hanem inkább megijednének tőlük.

Ugyanis a legtöbb ilyen, filmben látható szerelmes vallomás, vagy rajongás a való életben inkább zaklatásnak minősülne, amitől általában félnek az emberek, nem pedig boldogan tapsikolnak miatta. Az alábbiakban hat olyan filmrészletet mutatunk be, amiben a cukinak és romantikusnak beállított udvarlási módok a vásznon még működnek, és telesírunk miattuk egy százas papírzsepicsomagot, de a való életben már inkább ijesztőnek vagy zaklatásnak tűnnek.

Szerelmünk lapjai

Tökéletes példa a romantikusnak álcázott zaklatásra a Szerelmünk lapjai című film, amiben a Ryan Gosling által megformált Noah annyira erőszakosan hívja randira Allie-t (Rachel McAdams), hogy ha a való életben csinálnának ilyet egy nővel, az nem biztos, hogy boldog lenne. Persze ki ne álmodozna arról, hogy Ryan Gosling egyszer randira hívja őt egy óriáskeréken lógva? Na de ha mindezt erőszakosan és követelőzve teszi, azok után is, hogy többször egyértelműen visszautasították, akkor már nem biztos, hogy boldogan igent kéne mondani rá.

Nagy hal

Persze tudjuk, hogy a Nagy hal című film nagy része csak egy mesevilág, ezért a fenti jelenetet sem kéne komolyan venni, de válogatásunkban azért szerepel, mert sokadik nézésre is úgy tűnhet, hogy Ewan McGregor nyomulása már nem romantikus udvarlás, hanem konkrét zaklatás. Mert melyik nő lenne boldog attól, ha egyszer egy vadidegen férfi kopogtatna az ajtaján azzal, hogy már évek óta szerelmes belé, és eddig nyomozott utána, hogy megtudjon róla ezt-azt? Akkor pedig már lehet, hogy mindenki a rendőrség értesítésén gondolkodna, ha a férfi ezek után sem adná fel, és képes lenne a ház előtti teret nárciszokkal beborítani. Mert bár mi is szeretjük a nárciszokat, de ez már azért több, mint túlzás.

Dalok ismerkedéshez

A Dalok ismerkedéshez alapvetően egy cuki és vicces film, és nem csak azért, mert az egyik főszereplője a cuki és vicces Michael Cera. A film viszont azzal kezdődik, hogy a Michael Cera által megformált Nick kétségbeesésében folyamatosan telefonokkal és válogatáscédékkel bombázza az exét – ami a másik főszereplő szerint mondjuk cuki –, de ha jobban belegondolunk, mégis tűnik inkább zaklatásnak, mint romantikusnak. (Erről konkrét jelenetet nem találtunk, de megnézheti a film trailerét.)

Mondhatsz bármit

A 80-as évek végén készült nagyon romantikus vígjátékban, a Mondhatsz bármitban látható az a híres jelenet, amikor John Cusack a feje felé emeli a magnót, amiből üvölt a zene, és így vall gyakorlatilag szerelmet az erre ébredő lánynak. Persze a jelenet nagyon cukinak és romantikusnak van beállítva, de a való életben valószínűleg kevés olyan nő létezik, akinek ilyenkor a szerelemtől, és nem az ijedtségtől kezdene el dobogni a szíve.

10 dolog, amit utálok benned

A 10 dolog amit utálok benned című filmben Heath Ledger éneklős jelenete zaklatásnak ugyan nem nevezhető, viszont annál inkább tűnik ijesztőnek és kínosnak, vagy inkább mindkettőnek egyszerre. Még akkor is, ha a filmben Julia Stiles láthatóan örül a dolognak. Mi nem örülnénk.

Igazából szerelem

Még a romantikus filmek romantikus filmjének számító Igazából szerelemben is van ijesztő jelenet, méghozzá az, amikor a legjobb barátjának csajába (Keira Knightley) belezúgó Mark teljes kussban, egy magnóról a Csendes éjt játszva, táblákat mutogatva vall szerelmet a lánynak. Vagy csak szerintünk túlzás ez a kétségbeesett udvarlás azon túl, hogy a tetejében a lánynak nem sokkal azelőtt volt az esküvője?