Milánóból jelentjük, hogy a BBC tudósításával ellentétben az olasz férfiak azért általában még meg tudnak engedni maguknak egy kétgombócos fagyit. Olaszország pénzügyi és divatfővárosában az emberek általában nem azért kérnek copetta piccolát a gelatóból copetta media helyett, mert nem tudnának kifizetni egy euróval többet, hanem mert rettegnek az elhízástól. Igen, a férfiak is folyamatosan fogyókúráznak. Persze ettől az egy dologtól eltekintve azért pontos az olasz szeretők kihalásáról szóló BBC-cikk, a válság maradandó hatását jól mutatja az is, hogy az ingatlanárak Milánóban jelenleg is a 6-7 évvel ezelőtti szinthez 15-20%-án állnak. És ezek szerint már félrelépni se éri meg. (De azért már most szólunk: nehogy sajnálni kezdjék a milánóiakat, azért mindent összevetve így is elég jól elvannak).

És nemcsak a süllyedő Costa Concordia fedélzetén dobták félre a férfiak a lovagiasság évszázados szabályait, a süllyedő gazdasági helyzet a hétköznapokra is ilyen vészmegoldásokat kényszerít. Egy olasz társkereső oldal, a Cdate szóvivője is megerősíti ezt: „az olasz férfiak egyre kevésbé kevésbé viselkednek romantikusan és lovagiasan.” Míg korábban állítólag az volt a normális, hogy egy férfi legalább egy vacsorára meghívja a nőt, virágot vesz neki és udvarol, mielőtt komolyabbra fordulna a dolog, most legfeljebb egy kávé és egy séta fér bele, mondjuk ki, a szex előtt.

Úgy tűnik ugyanis, a gazdasági válság a félrelépőket sújtja a leginkább, állítólag már olyan sem ritka, hogy ha egy házas férfi felviszi szeretőjét szobára, akkor utána felesben fizetik ki a szállodai szobát. A férfi teljes fizetése elmegy ugyanis a családjára, nem tudja még egy nő életvitelét finanszírozni. Diszkrét forrásokra hivatkozva azt is írja a BBC, hogy az ebédidő környékén pár órára kivett szobák száma ennek megfelelően nagyot csökkent a korábban szokásoshoz képest.

Egy korábbi tanulmány szerint Olaszországon belül Milánóban volt a legtöbb félrelépés – vagy legalábbis itt volt a legtöbb válás hűtlenség miatt. 2008 óta azonban 35%-kal csökkent a válások száma az egyetlen kellemetlen klímájú olasz nagyvárosban. Míg az USA-ban a válság hatására több lett a családon belüli erőszak, addig úgy tűnik, az olaszokat ehelyett hűségre sarkallják a szűkös körülmények.

Egyre kevesebben merik megkockáztatni az életet egyedül ebben a gazdasági helyzetben, és egy pszichológus megszólaló szerint mindez az idősebb férfiakat érinti a leginkább: „egy idősebb olasz férfinak ez a hirtelen jött pénztelenség kész tragédia. Ezek a férfiak mindig is hatalomnak tekintették a pénzüket, és ezt a hatalmat arra használták, hogy nőket vásároljanak rajta.” Vásárolni továbbra is elég nyilvánvalóan lenne mit, de már nincs, aki fizessen érte, ezért aztán egyre kevesebb a Casanova Olaszországban. Különösen rosszul áll a szénája a férfitípus leghíresebb képviselőjének: Silvio Berlusconit börtön fenyegeti.