A New York Post azt írja, történelmi jelentőségű ítélet várható Manhattanben egy olyan esetben, amilyenhez fogható nem volt még (legalábbis ebben az államban nem, máshol igen). Az alapfelállás az, hogy bizonyos Louise Travis összejött egy bizonyos Bridget Murray nevű hölggyel, akinek már volt egy macskája. Travis valamiért rávette Murrayt, hogy szabaduljon meg a macskától (talán allergiás volt rá), de helyette ajándékozott neki egy kutyakölyköt. Az ebet Joey-nak hívják, és most két éves. Egy évvel ezelőtt a két hölgy összeházasodott, mert ugye Amerikában ez most már lehetséges, bár nem mindenki ért vele egyet. Júniusban Travisnek munkaügyben el kellett utaznia, és amikor hazaért, se a felesége, se a közös kutya nem volt sehol. Úgyhogy most folyik a válóper, amiben a kutya tulajdonjoga tűnik a legfontosabb kérdésnek – akinek volt már kutyája, az biztosan megérti, miért.

Jogi szempontból az teljesen mindegy most, hogy ez a válás két nő között zajlik, inkább az benne az érdekes a tudósítások szerint, hogy a bíróság a felek szétválasztása közben a kutyát nem vagyontárgyként kezeli, a vagyonmegosztás szabályait alkalmazva rá, hanem elismeri, hogy Joey mégsem csak egy tárgy, és inkább a gyermekelhelyezésről való döntéskor szokásos szempontokat vesz figyelembe. Filmbe illő jelenet elképzelni, hogy a két nő válásakor a bíró, miközben a kutyaelhelyezés kérdését fontolgatja, egyszer csak bevallja a tárgyalóteremben, hogy neki is van saját kutyája, ráadásul egy 12 éves pitbull-keveréke, aki Peaches névre hallgat – márpedig a tárgyalótermi beszámoló szerint ez történt.

Ön szerint miről van itt szó?

Ezt a bírót egyébként Matthew Coopernek hívják, és azzal is kommentálta az általa tárgyalt ügyet, hogy „aki szereti a kutyáját, majdnem mindig örökre szereti. De most, hogy a válások száma csúcsokat döntöget, ugyanezt nem lehet elmondani a házasulandókról.” Murray mellett az szól, hogy ugye eredetileg neki lett véve ez a kiskutya, Joey mindig az ágynak azon a felén aludt, mint Murray, és ugye az is, hogy jelenleg is nála van az eb elhelyezve, bár már elköltözött Travistől. Aki viszont azt mondja, nemcsak hogy ő vette a kutyát, „elsődlegesen ő gondozta és ő támogatta anyagilag”, és hát természetesen Murray a hibás, mert ő volt az, aki lelépett, és Joey-t is orvul magával vitte. Hát ilyeneket kell majd mérlegelni a bírónak. A kutyaelhelyezéssel kapcsolatban a tárgyalás időpontját még nem tűzték ki, úgyhogy egyelőre a végeredményről nem tudunk tudósítani.