Nem reprezentatív közvéleménykutatást tartottunk, arra voltunk ugyanis kíváncsiak, miért félnek annyira a férfiak a házasságtól. Annál azért komolyabb okokra voltunk kíváncsiak, mint hogy nincs többé meccsnézés vagy hangos fingás, de így is szinte csak sztereotípiákba botlottunk. Olvasóink segítségével összeszedtük, mivel szokták a férfiak egymást riogatni, ha haveri körükben valaki nősülésre adná a fejét, mik azok az okok, amik miatt a pasik ennyire tartanak az esküvőtől. 

Nem lesz szex

Az egyik legáltalánosabb sztereotípia a házasságról, hogy elmarad a szexuális együttlét. Ezt legfőképp a férfiak hangoztatják, feleségüket okolva az egyre ritkuló hancúrozás miatt. Egy évekig tartó kapcsolatban egyébként természetes, hogy idővel némileg ritkulnak az aktusok, ilyenkor pedig a férfi megijed ettől a tapasztalattól, férfiatlannak, öregnek kezdi érezni magát. Tény viszont, hogy ez nem szükséges velejárója a házasságnak. 

„Engem az esküvő előtt rémisztgettek a haverok, hogy addig volt szexuális életem, míg el nem veszem a kedvesem. Be is tojtam kicsit, aztán az idő igazolt minket. Öt éve vagyunk együtt, az aktivitásunk kicsit se csökkent. Akik viszont ijesztgettek, azóta már elváltak – mondanom se kell, hogy nem a szex hiánya volt az alapprobléma, az csak következménye volt több problémának” – mesélte a 42 éves János. 

Tündérből hárpia lesz

Sok film és vicc festi le úgy a feleségeket, mint agresszív asszonyokat, aki sodrófával várják haza urukat, és nem tűrnek ellentmondást. Azok a férfiak, akik rossz házasságban élnek, állítják, hogy annak idején egy teljesen normális, szeretetre méltó nőt vettek feleségül, aki szinte egyből az esküvő után megváltozott. 

„Valami kiváltja, csak sok férj pont leszarja, nem is próbál utánajárni, hogy az egykor annyira szeretett nő miért nem az, aki régen. Érdekes, hogy van, aki egyáltalán nem változik. Mert boldog, kiegyensúlyozott. Ha valaki negatív irányba változik, az biztos, hogy nem boldog, ha az lenne, akkor nem lenne, ami változást generál benne. Ilyenkor jön az esetek nagy részében a válás. Ugyanis egy megfelelően működő házassághoz is intelligencia kell, nevezzük kapcsolati intelligenciának, ami nagyon kevés emberben van meg. A legtöbb azt gondolja, hogy át lett verve, mert nagyon megváltozott a másik. Régen nem ilyen volt, és ha ezt előre tudta volna, akkor nem kötötte volna össze vele az életét. A maradék (sajnos nagyon kevés) ember rájön, hogy itt valami nincs rendben. Lehet, hogy ő a hibás, lehet, hogy a körülmények, a lényeg, hogy megvan benne az akarat, hogy kiderítse, mi váltja ki ezt a viselkedést a másiknál. Egy kapcsolaton mindig lehet változtatni, mindig lehet javítani, de ahhoz az kell, hogy komolyan érdekelje az embert, és ne csak arra gondoljon, hogy „hát ez milyen hülye lett, jobb ha megszabadulok tőle”. A lényeg, hogy mindennek oka van, ezek a nők nem direkt veszik fel ezt a fajta viselkedést” – írta a témában az egyik válaszadó. 

A feleség elhízik 

Ideális esetben az esküvő után nem sokkal jön a gyerek, majd a megdöbbenés a férfi részéről, hogy a terhesség plusz kilókkal jár. Természetesen sem az elhízás, sem az ellenérzés nem törvényszerű ebben az esetben sem:

„Annak idején együtt szörnyülködtünk a haverokkal, hogy mi lett az egykori középiskolánk jónőjéből két gyerek után, aztán ugyanabba a helyzetbe kerültem. A feleségem 20 kilót szedett fel magára a terhessége alatt, nehezen is adta le, de egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy ha ezt tudtam volna, nem veszem el" - magyarázta a 30 éves Zalán.  

Nincs töb pornó 

Már a Randiblog is többször foglalkozott a kérdéskörrel, hogy van-e helye a pornónak egy házas-családos ember életében, és ha igen, hol, mindemellett pedig voltak női olvasóink is, akik nem tudták kezelni a helyzetet, amikor kiderült, férjük pornót néz

„Számomra az a furcsa, hogy létezik olyan házasság, ahol a férfinak titokban kell pornót néznie. Eleve nem szabadna annak a házasságnak létrejönnie, ahol ilyen problémák adódtak. Mert nem hiszem, hogy ezek a nők az esküvő előtt hagyták, hogy párjuk szexfilmeket nézzen, utána pedig megtiltották egyből. Szóval arra hivatkozni, hogy a házasság szar dolog, eléggé lúzer húzás" – vélekedett 26 éves olvasónk. 

„Mi együtt nézünk pornót a feleségemmel. Nem gyakran, de alkalmanként kiválasztunk közösen egy-egy filmet és közben elszórakozunk egymással az ágyban. Ha nem lett volna nyitott az ilyen jellegű dolgokra már korábban is, nem biztos, hogy feleségül veszem, mert ez egyik jele annak, hogy nem illünk össze szexuálisan. Az sem zavarja, ha egyedül nézek ilyen filmeket, mert tudja, hogy nekem több kielégülésre van szükségem, mint neki, ő pedig nem mindig tud a „rendelkezésemre állni"" - írta a 32 éves Nándor.

Nincs több haverozás 

Leginkább a haverok által emlegetett sztereotípia, hogy a házasság után már csak engedéllyel lehet sörözni menni, mert az asszony nem örül a kicsapongásnak. 

„Pedig a legtöbb esetben ez önként vállalt jófiúság. Komoly gondok vannak ott, ahol a férfi inkább a haverjaival töltené a hétvégéket, mint a családjával" – magyarázta 35 éves olvasónk. „A haverok hanyagolása egyébként már a csaj megjelenésével elkezdődik, ezt pedig csak azok kifogásolják és róják fel, akiknek nincsen barátnőjük. De amint becsajoznak, ők is inkább a nővel vannak. Persze, biztos vannak olyan feleségek, akik nem örülnek annak, ha a férjük kocsmázni megy, de ez érthető, ha rendszeres a dolog. Ki szeretné a részegen hazaeső házastársát? És gondolom, a féltékenység, a bizalmatlanság is alapos ok ilyen helyzetekben."