Lehetne itt egy jó hosszú bevezető arról, hogy az állásinterjútól a szombat esti házibuliig milyen fontos az élet rengeteg területén az, hogy az embernek magabiztos fellépése legyen, de nyilván ön is éppen elégszer olvasta már azt a közhelyet, hogy „az első benyomás tartós”, ezért ezt a részét inkább nem ragozzuk. Hanem rögtön a lényegre térünk, ugyanis a Psychology Today szerzője, Preston Ni pszichológus hét tippet ad a jó fellépéshez, amiket randizáshoz is ajánl, nyilván főleg férfiaknak, hiszen ilyen helyzetben a nőknek kevésbé fontos a magabiztosság (vagy legalább annak látszata), sőt, esetleg nem is szerencsés a hölgyeknél, ha túlságosan lehengerlőek az első randevún. Ebből a megfontolásból mi ki is hagyjuk azt a pontot, hogy hogyan kell magabiztosan viselkedni egy nálunk magasabb személlyel, úgyhogy nálunk csak a 6 legfontosabb tanácsot találja meg alább, a teljes eredeti cikkért kattintson ide!

1. Szemkontaktus – A szakértő itt arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos a direkt és természetes szemkontaktus, amikor először találkozunk valakivel. Akkor fogunk magabiztosnak tűnni, ha belenézünk az illető szemébe, szemből, azaz direktben. De fontos, hogy a szemkontaktus természetes legyen, azaz ne fixírozzuk túlságosan a másikat, ne nézzünk vele farkasszemet, hacsak nem az a cél, hogy a másik megijedjen. Szóval a lényeg: nem kell erőltetni a szemezést, de ha egyáltalán nem nézünk rögtön a legelején normálisan a másik szemébe, akkor valószínűleg megette az egészet a fene.

2. Magabiztos mosoly – Csakúgy, mint a fenti pontnál, itt is az a legjobb, ha az egész jön magától. Ha nem, akkor valószínűleg gyakorolni kell, bár egy erőltetett szembenézés valószínűleg ugyanolyan béna tud lenni, mint egy erőltetett mosoly. Mindenesetre akkor leszünk a másik szemében magabiztosak és szimpatikusak, ha rámosolygunk, amikor meglátjuk. Nem kell vicsorogni, a magabiztos mosoly ugyanis olyan mosolytípus, amikor a fogaink nem nagyon látszanak. Mellesleg kusza fogúaknak azt ajánlja a pszichológus, hogy fontolják meg, nem kéne-e fogorvoshoz fordulni, mert a kutatások szerint a szabályos fogúaknak jobbak az esélyeik randikon és munkahelyeken is.

3. Határozott kézfogás – Még mindig szinte ugyanannál a pillanatnál tartunk, mint az első két pontnál, ugyanis a szemkontaktust és a mosolyt gyakorlatilag azonnal követi egy kézfogás (randi esetében vérmérséklettől függően esetleg puszi). Itt is próbáljunk meg az arany középúton maradni, ne legyünk lagymatagok, de ne is szorongassuk meg a másik kezét úgy, hogy fájjon. A pszichológus nem teszi hozzá, de talán szabad azt a tanácsot saját kútfőből hozzáfűzni, hogy izzadós tenyerűek esetleg töröljék le a kezükről a nedvességet, mielőtt kezet fognak, de csak akkor, ha erre van úgy módjuk, hogy azt a másik ne vegye észre. Kellemetlen egy verejtéktől lucskos kezet megfogni, de még cikibb, ha azt látjuk, hogy a másik a nadrágszárába törli a tenyerét, mielőtt hozzánk érne. A kézfogásról korábban egyébként egy külön cikket írtunk, érdemes rákattintani.

4. Vonzó hang – Ha már a kézfogásnál tartunk egy randin, meg is kell nyilván szólalni. Döbbenet, de erre is van tippje a pszichológusnak: azt mondja, az emberekre akkor fogjuk a legjobb benyomást gyakorolni, ha megtanuljuk a rekeszizmunk helyes használatát, mint az énekesek. Az orrhang még egy nőtől is idegesítő, hát még egy férfitól, szóval ha jó benyomást akarunk tenni, tanuljuk meg a hasi légzést és a helyes hangképzést. Tanuljunk meg ellazulni, a hasunkba venni a levegőt, hogy mellkasunk térfogata minél nagyobb legyen beszédkor, és így a lehető legöblösebb legyen a hangunk. Mellesleg ugyanez a szakértő egy másik cikkében azt írja, hogy a legtöbben a mellkasukból beszélnek alapesetben, ami teljesen jó, de aki még tovább szeretne fejlődni, próbáljon megismerkedni a rekeszizmával.

5. Helyes öltözék – Nyilván nem egy pszichológus cikkéből fogja megtudni, hogy mi áll önnek a legjobban, de a szakértő is figyelmeztet arra, amit sok férfi hajlamos elfelejteni, hogy igenis sok múlik a külsőn és a ruházaton, és akár örül ennek, akár nem, potenciális partnerei részben ennek alapján fogják megítélni. Mellesleg a pszichológus azt mondja, azzal lehet lemérni, hogy mi áll nekünk igazán jól, hogy mire kapunk a legtöbb bókot. Arra kell figyelni, hogy mikor mondják azt, hogy „de jól nézel ki!”, mert valószínűleg az áll a legjobban, amire így reagálnak. Ha azt mondják, hogy „de jó így a hajad” vagy „milyen jól áll ez a nadrág”, akkor valószínűleg van valami oka, hogy a bók nem nekünk szólt, hanem csak a hajunknak vagy a nadrágunknak. Előfordulhat például, hogy a külön szóvá tett részlet túl hivalkodó a többihez képest. Összhangra törekedjünk, ne legyünk hivalkodóak, és olyan holmikat vegyünk fel, amiben jól érezzük magunkat.

6. Egyenes tartás – És még egy dolog, amire figyelni kell az életben szinte mindig, de randin, főleg első randin különösképpen: a helyes tartásra. Ha jó benyomást szeretnénk tenni, ne zuhanjunk magunkba, ne folyjunk szét, ne támaszkodjunk, ne rángatózzunk idegesen, hanem üljünk vagy álljunk egyenesen és nyugodtan, kihúzva magunkat. Az se baj, ha tudunk jól, természetesen és érzékletesen gesztikulálni, bár ez inkább azoknak fontos, akik egy közönségnek tartanak előadást, kettesben kevésbé.