Volt egy hasonló vállalkozás, ami Magyarországra is eljutott, a brit Katherine és Steve Turner világ körüli nászútjának azonban csak az előzetes tervek szerint kellett volna érintenie kelet-Európát, a valóságban erre nem került sor, végülis délebbre kerekezett az ifjú pár. Igen, biciklivel voltak nászúton, ami már önmagában menő, de akkor ezt most szorozzuk be egy tandemmel és megkapjuk minden idők egyik legextrémebb nászútját. Főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy harmincezer kilométert tekertek le hazáig, két év alatt. Jó sok fotónk van Turnerék kiruccanásáról a képösszeállításban, alul pedig további részleteket olvashat a sztoriról.

Szóval Kat és Steve Turner esküvője még 2011 augusztusában volt, de nem azonnal indultak neki a két éves világ körüli nászútnak, hanem csak 2012. április 24-én. Vettek egy „csak oda”-repülőjegyet Ausztráliába, csomagként feladták a tandemjüket, és elkezdtek tekerni. Mivel vasárnap értek vissza, az összesen kb. harmincezer kilométeres utazás teljesítése 23 hónapjukba tellett, ami alatt három kontinenst érintettek és 250 km szintkülönbséget teljesítettek, pedig a menyasszony korábban nem is biciklizett soha. Képzelhetjük, hogy fájhatott a feneke már az első nap végére! 

Turnerék külseje a két éves kaland közben eléggé elhippisedett, de az út előtt mindketten tisztes polgári állással rendelkeztek Londonban, tanárként, illetve parlamenti munkatársként, de mivel mindketten túl vannak már a harmincon (a férj 34, a feleség 32 éves), bizonyára úgy érezték, hogy kell egy kis kaland új, közös életükbe. Hát kalandban volt részük bőségesen: rögtön Ausztráliában Kat térde megsérült, Steve pedig Kambodzsában kapott napszúrást. Kínában pedig nemcsak a hatóságokkal gyűlt meg a bajuk, hanem egy földrengéssel is tavaly júliusban, ami 95 ember életét oltotta ki – Turnerék szerencsére nem sérültek meg.

A két éves útra visszatekintve azt mondják, Kirgizisztán volt számukra a legnagyobb élmény, mert fogalmuk nem volt, hogy mire számítsanak, de egy gyönyörű országot és barátságos embereket találtak. Mondjuk azt is nyilatkozták, hogy az útjuk során általában mindenki rendes volt velük: „mindenki elnevette magát, ha meglátott minket ezen a hatalmas tandemen. Örültek, hogy beszélhettek velünk erről az utazásról.” De persze a britek sosem kezdenének bele egy ilyen vállalkozásba valami jótékony cél nélkül. Egyébként is érdemes továbbkattintani website-jukra, ahol egy térképből kiderül, hogy eredetileg úgy tervezték, hogy Magyarországra is jönnek, csak később útvonalat módosítottak, de ott azt is meg lehet tudni, hogy az utazással a Practical Action nevű alapítványnak próbálnak hírverést csinálni, akik a technológia eszközeivel küzdenek a szegénység ellen.