Az Edinburghi Nemzetközi Tudományos Fesztivál részeként brit tudósok ezer emberen végeztek felmérést, és a fókuszban az alvás, valamint a párkapcsolat volt. A Telegraph tudósítása szerint azt találták, hogy az érzelmi közelség és a fizikai közelség együtt jár, azaz minél közelebb alszik valaki a szerettéhez, valószínűleg annál boldogabb mellette, annál inkább megelégedettséggel tölti el a kapcsolat. Egész pontosan ezt az adatot tartalmazta a kutatási adat: akik kevesebb, mint 2,5 centire alszanak egymástól, azok jobb eséllyel elégedettek a kapcsolatukkal, mint azok, akik között több, mint 75 centiméter van az ágyban. Az első csoportba a párok 12%-a tartozik, az utóbbiba viszont csak 2%-a. Akik egyáltalán nem érintik egymást az ágyban, azok között kevesebb a boldog (68%), mint azok között, akik igen (94%). Tehát: jó dolog egymást álmunkban is fogdosni.

Persze a tyúk-tojás problémára ezúttal sem kapunk egyértelmű választ: azaz vajon a boldog kapcsolatban élők azért bújnak össze, mert boldogok, vagy tényleg az alvás közbeni fizikai kontaktus az, amitől boldogabb lesz az ember. Az sem kizárt, hogy mindkettő egyszerre igaz, és egymást erősítik. Mindenesetre ahhoz képest, hogy sok házaspár az évek múltával egyenesen külön hálószobába költözik, egész meglepő azt olvasni, hogy a párok 12%-a egy-két centire egymástól alszik, azaz összebújva. A pozíciókat is megvizsgálták egyébként, a legtöbben egymással háttal alszanak, ők 42%-ot tesznek ki, 31% ugyanabba az irányba fordulva alszik (kiskifli-nagykifli), 4% pedig egymással szemben, azaz ők egymás leheletét lélegzik be éjszakánként. A maradékot nyilván a hasonés a hanyatt alvók teszik ki.

Ön hogyan alszik?

További érdekesség, hogy az emberek személyiségtípusait is belevették a képbe. Így az derült ki, hogy az extrovertáltak, a társaságot szeretők általában hozzábújnak partnerükhöz, meg az, hogy aki kreatív, az jobban szeret a bal oldalán aludni. A dologban a bökkenő az, hogy aki nem tud összebújva jól aludni, mert folyton felébred a másikra, az hiába próbálkozik mégis a szoros egymás mellett alvással a szerelem és a romantika érdekében, ha nem alussza ki magát rendesen, az negatívan hat majd a kapcsolatra.

Richard Wiseman, Hetfordshire egyetemének professzora így foglalta össze a kutatási eredményeket: „a legfontosabb, hogy ha van egy pár, akik korábban összebújva aludtak, de már egyre messzebb vannak egymástól az ágyban, ez azt jelezheti, hogy ébren is távolodnak egymástól. Az igazán fontos tényező az, ha egy pár alvási szokásai megváltoznak.” Szóval prezentáltak pár vicces adatot, amivel alátámasztották azt, amit már eddig is sejtettünk: az ember máshogy szeret, máshogy érez és máshogy alszik egy kapcsolat elején, mint ahogy a végén.