Nem egy olvasói levél után döntöttem úgy, hogy billentyűzetet ragadok, hogy egy átlagos férfi szemszögéből is rávilágítsak az ilyen helyzetekre” – a mai posztban közzétett írás beküldője, akinek a Medárd álnév jutott, ezt a bevezetőt írta, utalva arra, hogy a téma, amihez hozzászól, többször is felmerült már, és valóban, eddig jellemzően mindig női oldalról: hogy meg lehet-e változtatni a férfiakat. Ugyan volt, aki azt mondta, lehet kutyából szalonna, Medárd szerint azonban a nők általában rosszul gondolnak néhány gondot a férfiakról. Ön mit gondol, mik erről a tapasztalatai? Ha elolvasta Medárd levelét, kérjük, írjon ön is a Randiblog e-mailcímére!

Első és legfontosabb tanácsom a lányoknak: ha egy férfi a legelején azt mondja hogy nem akar komoly kapcsolatot, az NEM fog megváltozni a kedvedért. Teljesen mindegy, mit csinálsz meg neki, hogy kényezteted, mi mindennel jársz a kedvében. Ezt mi nagyon szemét módon kihasználjuk – bár azt is mondhatnánk, hogy csak élünk a lehetőséggel – de egy ilyen kapcsolatot soha nem fogunk komolyan venni. Bármilyen rideg is ez a megfogalmazás, ez az igazság. Amíg megfelel, kellően kényelmes a kapcsolat, van szex, esetleg némi háztartás is, addig mehet, de a férfi mindig odafigyel arra, hogy ne legyen túl közeli a kapcsolat, illetve nem is vállalja fel igazán. Néha ott aludhatsz, de nem költözhetsz oda, kulcsot pláne nem fogsz kapni. Nem fog veled elmenni szórakozni, étterembe, moziba, maximum nagyon ritkán. Úgy alapvetően nem lesz igazi kapcsolat. Te pedig ebben szépen lassan felőrlődsz.

Nekem is volt már ilyen tapasztalatom, nem vagyok rá büszke, de nem is szégyellem, mivel a legelején megmondtam a lánynak, hogy nem akarok vele kapcsolatot. Erre ő ajánlotta fel, hogy akkor legyen csak szex. Egy többé-kevésbé hetero férfi ilyen ajánlatot nem tud visszautasítani. És persze a lelkiismerete is tiszta, hiszen „én megmondtam, hogy nem lesz semmi komoly”. Aztán persze én is láttam, hogy a lány nem így gondolja és többet szeretne, és ezért bármit megtesz és ő már úgy kezeli az egészet, mintha kapcsolat lenne. De belül persze érzi, hogy egyoldalú a dolog, fáj neki, őrlődik, de azért csak csinálja, mert háta... de higgyétek el, hogy nem.

Ide tartozó okosság, hogy azzal is tisztába kell lenni, hogy egy férfinek a szex önmagában nem jelent sokat. Azon felül, hogy biológiailag belénk van kódolva, hogy minden lukat be kell tömni és a gondolataink 90%-a ekörül forog, a folyamat mindössze egy kellemes testmozgás, amihez elég ritkán kapcsolódnak érzelmek. Szexszel nem lehet elérni, hogy szeressen egy férfi. Tudom, hogy a nőknél ez teljesen más, ott sokkal többet jelent és több érzelmi töltete van, de ne magatokból induljatok ki. Ahogy az is hülyeség, hogy a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út, az sem igaz, hogy a farkán keresztül. Ha a férfi oldaláról nincs eredetileg érzelem, egy jó szex kb. annyi érzelmi reakciót fog kiváltani, mint egy jó kaja. („Na ez jó volt, elszívok egy cigit és alszok egyet.”)

És a lényeg: a leg-, -introvertáltabb, -egyedülállóbb, -ősbunkóbb, stb. férfi is képes megváltozni egy lányért. És bizony meg is változik. Önmagától. Minden külső ráhatás nélkül, kis túlzással egyik pillanatról a másikra. Mert egyszer csak megvan az a bolygóegyüttállás és feltűnik a színen az a Nő, akiVEL érdemesnek találja az együtt változást. Ezt már nehéz elmagyarázni, hogy miért van így, talán nem is lehet. De a legtöbb férfi az elején már tudja, zsigerből érzi, hogy na ezzel a lánnyal lehet egy komoly kapcsolatom. És akkor tenni is fog érte. Talán hasonlatos a „szerelem első látásra” rózsaszín ködhöz, de mégsem az: voltam már eszetlenül szerelmes úgy, hogy tudtam, ennek a kapcsolatnak nem lesz szép vége (nem is lett), és nem voltam kimondottan szerelmes, amikor megismertem a feleségem. Az már kicsit később alakult ki és nem is olyan intenzíven, de jóval hosszabb és mélyebb érzés lett. Ha ez a „megérzés” nincs meg a legelején, akkor teljesen felesleges erőltetni, nem fog szépen fokozatosan kialakulni. Megint saját példa: amikor megkértem az – azóta már – feleségem kezét, a legközelebbi családtagjaim és barátaim nem hitték el. „Soha nem hittük volna, hogy neked komoly párkapcsolatod lesz, nemhogy megházasodsz”. Hát, mégis meggyűrűztek...

A fiúk gyakran azért nem mernek közeledni, megszólítani egy lányt, mert félnek az elutasítástól. A bátrabbak nem félnek tőle, kapnak is belőle rendesen. Ugyanígy van visszafelé, fiú is utasíthat el közeledést, amit, úgy látszik, a nők nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak elviselni. Azt javaslom, tegyetek úgy, mint mi: ha kosarat kaptok, nézzetek egy másik srác után.

Ön is írna?

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait vagy történetét küldje be nekünk e-mailben! A Randiblog e-mailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket. A levelekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdések válaszaiért pedig ide kattintson!