A telefonkészülékekkel valószínűleg egyidős az a trükk, hogy ha az embertől antipatikus ember kéri el a telefonszámát, akkor a legegyszerűbb rossz számot megadni. Az is gyakran előfordul, hogy valami marketingakcióban próbálják begyűjteni az ez ember eshetőségét, ilyenkor létfontosságú, hogy ne a saját számunkat adjuk meg, ha nem tudjuk egyáltalán megúszni a számmegadást, különben őrjítő rendszerességgel fognak megkeresni mindenféle reklámokkal meg közvélemény-kutatásokkal.

Előfordult már önnel?

A másik eset a nőkre jellemző: elmennek valahova, ott megtetszenek egy férfinak, de a vonzalom nem kölcsönös. A férfi rámenősködik, köti az ebet a karóhoz, ragaszkodik ahhoz, hogy addig nem tágít, amíg nem kap egy telefonszámot. Nem igazán tisztességes ilyenkor rossz számot megadni, de mégis viszonylag sokan vannak, akik ezzel a (számukra) fájdalommentes módszerrel élnek: nem kell tovább alkudozni a kellemetlenkedő pasival, nem kell előállni a kellemetlen igazsággal, hanem egyből meg van oldva a dolog, ezek után fájjon annak a feje, akihez a téves hívások be fognak érkezni.

Amerikában most felállítottak egy telefonvonalat azon férfiak számára, akiknek nem elég, ha a kipécézett nő egyszer és világosan megmondja, hogy nem, nem szeretné megadni a számát. Az USA-ban ezentúl a kiszemelt nőket segíti és a rámenősködő pasikat oktatja ki a (669) 221-6251-es telefonszám. Az úgynevezett Feminista Telefonos Közbelépőszervezet (eredeti angol neve sokkal jobban hangzik: Feminist Telephone Intervention) találta ki az akciót, ez az ő telefonszámuk, és minden nőt bátorítanak, hogy ha egy nemkívánatos pasi nem kopik le, akkor a csajok ezt a számot adják ki neki az igazi saját helyett, már csak azért is, mert bizonyos esetekben ez a biztonságosabb opció. Sosem lehet tudni ugyanis, hogy pl. egy ittas férfi hogyan reagálna arra, ha egy nő kerek perec elküldi a fenébe.

A fő poén az egészben az, hogy ha az adott pasi később tényleg felhívja a számot, azon Bell Hooks feminista írónő gondolatait hallgathatja meg. Ha SMS-ben érdeklődik a férfi ezen a számon, válaszként szintén egy Bell Hooks-idézetet kap majd. A szolgáltatás már Nagy-Britanniában, Kanadában és Mexikóban is működik, állítólag hatalmas sikerrel. Reméljük, hamarosan itthon is lesz ilyen. A sztorit a Jezebelen találtuk, olvasóinktól pedig régebben kaptunk már egy hasonlóan hasznos pasilekoptató trükköt.