Önnel is előfordul, hogy a véletlen összehozza egy vonzó férfival/nővel, és bár rámenősködni nem akar, azért diszkréten flörtölni kezd az illetővel, akár csak a kaland kedvéért, vagy abban bízva, hogy hátha lesz a dologból valami? Hát ne reménykedjen semmi ilyesmiben, mert egy amerikai kutatás szerint az emberek általában nem veszik észre, ha flörtölnek velük, főleg a nők nem. Egy amerikai kutatás szerint ha egy férfi és egy nő kettesben beszélget és a nő flörtöl a férfival, azt a férfiaknak csak 36%-a, azaz kb. egyharmada veszi észre, kétharmadnak fel se tűnik, hogy éppen be akarják őket fűzni. A nőknek ráadásul még rosszabb a radarja, fordított esetben ugyanis az arány csak 18%, azaz ha egy férfi flörtöl, öt nőből csak egynek esik le a tantusz. Szóval amikor egy férfi azt hiszi magáról, hogy éppen flörtöl, akkor a nőnek 82%-os valószínűséggel fel sem tűnik, hogy mit akar a pasi.

A University of Kansas adta ki a sajtóközleményt arról a meglehetősen eredeti kísérletről, amiből minderre fény derült. Az egésznek az egyetlen szépséghibája az volt, hogy viszonylag kicsi mintán végezték a kísérletet: 52 férfi és 52 nő vett benne részt, mindannyian facér, heteroszexuális egyetemi hallgatók voltak. Azt mondták nekik, hogy az első benyomásokkal kapcsolatban végeznek kutatást, ezért párosával beültették őket egy szobába 10-12 percre, mindig egy egymás számára vadidegen férfit és egy nőt. A beszélgetés után a két félnek egymástól függetlenül ki kellett töltenie egy-egy kérdőívet – ebben kérdeztek rá többek között arra is, hogy a válaszadó megpróbált-e flörtölni a másikkal. Természetesen azzal kapcsolatban is volt kérdés, hogy a másik megpróbált-e flörtölni a válaszadóval.

Akikkel nem flörtöltek, azok zömében helyesen tippeltek, 80%-uk megmondta, hogy beszélgetőpartnerük nem flörtölt, és a partner is azt a választ adta, hogy tényleg nem. Akik viszont azt mondták magukról a kérdőívben, hogy igenis flörtöltek, azoknak a párja 36, illetve 18%-ban mondta csak, hogy szerintük volt egy kis flört a beszélgetés során.

Sőt, nem csak a beszélgetőpartnereknek nem tűnik fel, hogy a másik flörtölni akar, mindez egy kívülállónak sem szúr szemet. A kísérleti beszélgetéseket ugyanis videóra vették, és aztán azokat levetítették 250 embernek, akiknek szintén el kellett találniuk, hogy mi történik. Amikor valamelyik szereplő bevallása szerint nem volt flört a videón, akkor a közönség 66%-ban találta el, hogy tényleg nem. Amikor viszont valamelyik szereplő azt mondta magáról, hogy ő megpróbált flörtölni partnerével, akkor a megfigyelőknek ez csak 38%-ban tűnt fel. Inkább a nők flörtölnek úgy, hogy szándékaik nyilvánvalóak egy kívülálló számára is, azonban egy férfiról, aki azt hiszi magáról, hogy éppen flörtöl egy nővel, csak az esetek 22%-ában tudja megmondani egy külső megfigyelő, hogy mi a helyzet. Azaz: fölösleges flörtölni, mert igyekezetünk az esetek túlnyomó többségében nem tűnik fel a címzettnek – az szinte kész szerencse, hogy a kívülállóknak sem.

A kutatók azért mégis biztatnak egy kicsit, méghozzá azzal, hogy ezek az adatok egy olyan szituációra vonatkoznak, amiben úgymond nem szokás flörtölni. Más környezetben sokkal inkább nyitottak vagyunk az ellenkező nem közeledésére, és akkor valószínűleg könnyebben észrevesszük egy-egy ismeretlen közeledését. Ilyen flörtölést segítő környezet például egy éjszakai szórakozóhely vagy egy házibuli. Vagy a Tinder.

Hülyeség az egész? Mondja el kommentben!

Kövessen minket a Facebookon is!