A legtöbb színház- és filmrajongó valahol hisz abban, hogy egy jó színész bármit el tud játszani, bármennyire is különbözik az adott karakter attól, hogy az adott művész személyisége milyen az életben. Mi más lehetne az egyik legnagyobb feladat, mint heteroszexuális férfiként eljátszani, hogy az ember nem egy nőbe, hanem egy másik férfiba szerelmes. Rengeteg színészóriás remekelt már ilyen szerepben, Sean Penn pár éve Oscart kapott a Milk meleg főszerepéért, de az idei kiosztón is ilyen alakításért díjazták Matthew McConaughey-t, csak hogy ne rögtön a Túl a barátságonnal kezdjük. Még itthon is készült ilyen film, az idén tavasszal bemutatott Viharsarok, amiben szintén heteroszexuális színészek adták elő a melegrománcot.

A dolognak (elvileg) a fordítottja is működik: egy homoszexuális férfi, ha jó színész, miért ne tudná remekül és hitelesen eljátszani, hogy csajozik? Manapság már rengeteg olyan előadóművész van, aki melegségét nyíltan vállalja, ezért úgy döntöttünk, összeszedjük azokat a filmeket, ami a fent említett néhány filmhez képest a fordított felállásban készültek. Azaz: olyan hollywoodi vagy magyar filmet keresünk, amiben melegségét nyíltan vállaló színész heteroszexuális szerepet játszik, és vagy maga a románc a film témája, vagy legalább mellékszálként jelen van. Első nekifutásra és nagy jóindulattal csak öt jött össze, de kíváncsian várjuk, hogy olvasóink tudnak-e még további példákat beküldeni a Randiblognak. Nehezebb a feladat, mint gondolná.

1. Hupikék törpikék

2011-ben készült az első élőszereplős törpfilm, akinek ez volt a karmája, az biztos látta is. Ebben az egyik főszerepet Neil Patrick Harrisre bízták, aki ekkor már rég nem rejtette véka alá, hogy férje David Burtka, akivel akkor már közösen gyerekeket is neveltek. A filmben Harris karaktere, Pat Winslow azonban egy nővel él házasságban, és a sztori szerint ráadásul éppen gyereket várnak. Konkrét csajozás ugyan nincs, de azért itt mégiscsak egy férfi-nő házaspárról van szó, de meleg színésszel. Aki most éppen keletnémet transzvesztitát alakít a Broadwayen.

2. Sötétségben – Star Trek

Zachary Quintóról a 2009-es Star Trek film idején még nem igazán lehetett tudni, hogy kicsoda, hát még azt, hogy történetesen meleg. A film sikere nyomán azonban a Spockot játszó színész celeb lett, és 2011-ben nyilatkozott arról, hogy igen, egyébként homoszexuális. A 2013-as, következő Star Trek-mozifilmben nyilván megint Quinto játszotta Spockot, aki a sztori szerint összejön egy tanítványával, Uhurával, akit Zoe Saldana játszik. Nem mondhatnánk a Star Trekről sem, hogy egy kimondottan romantikus film lenne, de a keresési feltételeknek egyébként megfelel.

3. Bunbury – avagy jó, ha szilárd az ember

A brit Rupert Everett az elsők között állt őszintén a nyilvánosság elé még a '90-es években, és sokan azt jósolták neki, hogy nyíltan meleg színészként nem fog normális szerepeket kapni. Hát úgy istenigazából Hollywoodban nem is kapott, de azért a Bunbury – avagy jó, ha szilárd az ember című Oscar Wilde-darab 2002-es, elsősorban brit készítésű, de Amerikában is sikeres megfilmesítésében ő volt Algernon, akinek szerelmét Reese Witherspoon játszotta ebben a verzióban. Sőt, 2004-ben egy Hűségeskü című filmben is szerepelt, amiben Sharon Stone volt a felesége, de ez se volt egy hollywoodi produkció, és a Hűségesküt Amerikában a mozikban be se mutatták. Everett kétszer is játszotta I. Károly királyt, de ezek is brit filmek voltak, ráadásul I. Károlyról nem biztos, hogy heteroszexuális volt. Hollywoodban Everett ehelyett jellemzően olyan filmekben kapott szerepeket, mint a Bigyó felügyelő vagy a Shrek.

4. Dracula Untold

Olyan szűk a választék, hogy kénytelenek voltunk egy még készülő filmet is beválasztani, ez a Dracula Untold, ami Bram Stocker eredeti Dracula című regényének új hollywoodi megfilmesítése lesz, és még rendes trailerje sincs. Ebben – a feltételezhetően heteroszexuális – Vlad Tepest a fenti Luke Evans fogja játszani, aki a Hobbit-filmekben bukkangat még fel ezen kívül, de benne volt a 2011-es Halhatatlanokban is Zeuszként (Zeusz is felfogható heteroszexuális szerepnek, nem?). Evans 35 éves, és már azzal kezdte a karrierjét, hogy nem szeretné, ha később derülne ki róla, meleg. Ehhez képest pár éve az derült ki róla, hogy egy nővel randizik. Ó.

5. A berni követ

Se nyíltan meleg magyar színészekből, se magyar mozifilmekből nincs túl nagy választék, de a zseniális Kulka Jánosról minél több szó van, annál jobb, úgyhogy erőltessük ide ötödiknek az ő egyik legjobb filmjét, A berni követet. Igaz, hogy itt aztán szerelmi szálnak nincs túl sok jelentősége, de mégiscsak Kulka a címszereplő és a sztori szerint van felesége, tehát ez egy heteró szerep, és bár tévéfilmnek készült, moziban is adták, szóval itt a helye (mondjuk ennyi erővel akár A Vizsga című filmet is említhettük volna). És persze említsük meg, hogy Kulka Jánossal kapcsolatban mindannyiunk fejéből kitörölhetetlen Magenheim doki 100%-ig heteró figurája, csakhát persze amikor a Szomszédok ment, akkor még csak a legjobban értesültek vélték tudni Kulka János magánéletének ezen részleteit.

Futottak még

Még egyszer, mielőtt írna, hogy kedvencét kihagytuk: olyan hollywoodi vagy magyar filmet keresünk, amiben melegségét nyíltan vállaló színész heteroszexuális szerepet játszik, és vagy maga a románc a film témája, vagy legalább mellékszálként jelen van. Az alábbi filmek is szóba jöttek, de valamiért mindegyiket ki kellett lőnünk:

  1. A gyűrűk ura/A hobbit/X-Men – Ha meleg színészekről van szó, a legtöbbeknek először Sir Ian McKellen jut eszébe, de sajna tőle nem igazán találtunk mindennek megfelelő szerepet. Gandalf például egy tökéletesen aszexuális szerep, attól még, hogy ebben a jelenetben Galadriel egyszer megsimogatja a haját. Az X-Menben McKellen egy szuperhős, Magneto szerepét játssza. Magnetónak vannak ugyan gyerekei a háttérsztori szerint, de a romantika/szerelem ebben a filmben is annyira a háttérben van, hogy inkább kihagytuk a listából.
  2. Jégvarázs – Jonathan Groff meleg és őszinte, ráadásul roppant tehetséges színész is. Ő a Disney legutóbbi mesés-romantikus sikerében, a Jégvarázsban remekel a királylány kérőjeként, szóval ez a film majdnem minden kritériumnak megfelel. Kár, hogy ez ugye egy rajzfilm, úgyhogy Groffnak csak a hangja van benne az eredeti filmben. A magyar verzióból meg teljesen hiányzik.
  3. Téli mese – Nem, nem azt akarjuk mondani, hogy Colin Farrell vagy akár Will Smith meleg lenne. Ebben az idén bemutatott, csúfosat bukott filmben Matt Bomer is szerepel valakinek az apjaként, tehát feltételezzük, hogy ez egy heteró szerep, de azért reméljük, nem lesz azon vita, hogy ezt a filmet sem lehet a Túl a barátságon fordítottjának felfogni.
  4. Hajlakk – Ebben a legendás John Waters-filmben egy nyilvánvalóan meleg előadóművész a főszereplő, Divine, és ő abszolút heteró szerepet játszik. Divine mérföldkőnek tekinthető munkásságát azonban azért kellett diszkvalifikálnunk erről a listáról, mert ő ebben a vígjátékban (és a többiben is) nőt alakít, a Hajlakkban például egy anyát, és az egészben pont ez a poén.
  5. Hollywoodi legendák – Hollywoodban mindig is voltak meleg színészek és szerepeltek is romantikus filmekben nőcsábászként. Aztán egy csomóról utólag kiderült, hogy a magánéletükben a férfiakhoz vonzódnak – az egyik legnagyobb ilyen sokk talán Rock Hudson volt. De mivel olyan színészeket keresünk ehhez a listához, akik nyíltan melegek voltak a film készítésekor, őt figyelmen kívül hagytuk, sok további olyan legendával egyetemben, mint például Anthony Perkins.
  6. Leszbikusok – Ebben az összeállításban nem foglalkoztunk a nőkkel, pedig rengeteg zseniális leszbikus női színész is van Jodie Fostertől Cynthia Nixonig, akik néha férfiba szerelmesek a filmjeikben.
  7. Tévésorozatok-tévéfilmek – Messze több babér terem a meleg színészeknek a tévécsatornáknál, mint Hollywoodban. Itt is említhetnénk Matt Bomert, de a legeklatánsabb példa megint Neil Patrick Harris, aki végigcsajozta az Így jártam anyátokkal című sorozatot.