Az esküvői szezon közepén összeszedtük, mik azok a tipikus ballépések, amiket el lehet követni a ceremónia előtt. Olvasói vélemények szerint nem tesz jót sem a saját elképzelés érvényesítése, sem a bizonytalanság, és azt is engedni kell, hogy a másik megtartsa a legény- vagy leánybúcsúját. Hozzászólna a témához? Írjon levelet a Randiblog email-címére!

Saját elképzelés érvényesítése, minden áron

Leginkább a nők követik el az egyik leggyakoribb hibát az esküvő előtt: a saját elképzelésüket és akaratukat akarják érvényesíteni minden áron. Ez a nap róluk szól - hangoztatják, miközben eszükbe sem jut, hogy bár a férfiakat kevésbé izgatja a ceremónia körüli felhajtás, ők is főszereplői az eseménynek. 

"A bátyám felesége, mint egy esküvőszervező, mindent megtervezett, de közben teljes mértékben megfeledkezett arról, hogy legalább kikérje a bátyám véleményét. A helyszíntől kezdve a szalvéta színéig mindent elintézett, hatalmas feneket kerítve a dolognak, pedig a testvérem egy csendes, családias esküvőt szeretett volna. Mivel nagyon szerette a csajt, ebből nem lett nagyobb balhé, de a bátyám egyszer-kétszer közel volt ahhoz, hogy lefújja az egészet" - írta egyik olvasónk. 

Bizonytalanság kimutatása

Súlyos problémát jelent az esküvő előtti pánik is, ami általános jelenség és kezelhető. A nagy gond ott kezdődik, amikor a bizonytalanságot a partnerrel is megosztjuk, aki értetlenül állhat a kialakult helyzet előtt. Hogy pontosan mire gondolunk? Egy másik olvasónk leveléből idézünk: 

"Már megvolt az időpont, hogy mikor kötjük össze az életünket, amikor Péter bejelentette, egyáltalán nem biztos abban, hogy ennek tényleg itt van az ideje, töltsünk külön egy hetet. Teljesen padlót fogtam, de engedtem a kérésének. Az egy hétből végül egy hónap lett, Péter visszakuncsorgott bocsánatért esedezve és esküdözve, hogy már tudja, hogy én vagyok számára az igazi, de engem annyira sértett a korábbi viselkedése, hogy valami összetört bennem. Én voltam az, aki lemondta az esküvőt, hiszen, ha egy ilyen dologban elbizonytalanodik, hogyan alapozhatom erre a kapcsolatra az egész jövőmet?"

Stressz

Az idegességi rohamok sem tesznek jót a kapcsolatnak ilyenkor, sőt, ezek táplálják csak igazán az elbizonytalanodást. Tökéletes esküvő nincs, és bár törekedni kell a tökéletességre, ez ne menjen a kiegyensúlyozottság rovására. Inkább kezdjük el már egy évvel korábban az esküvő szervezését, ne az utolsó pillanatban akarjunk megoldani mindent. Úgy persze, hogy nem lesz egy nyugodt perc sem, se együtt, se külön. 

"Kikészített az állandó sírásával, olyanok miatt is behisztizett, hogy egy nap alatt nem talált megfelelő ruhát. Többször is feltettem magamnak a kérdést, hogy valóban ezzel a nővel akarom leélni az életem? Persze, hogy vele akartam. Az esküvő után szerencsére megint önmaga lett újra" - mesélte Álmos. 

Legénybúcsú/leánybúcsú ellenzése

Az esküvői előkészületek általában nem érdeklik a férfiakat, annál inkább a legénybúcsú. Természetesen sok menyasszony nem ért egyet azzal, hogy párjuk még egyszer, utoljára szabad emberként rúgjon ki a hámból, és vannak olyanok, akik ezt nem akarják nekik megengedni. Fordítva is előfordul, amikor a férfi hisztizik be, ez is, az is öreg hiba. 

"Én csak egy vidám estét szerettem volna eltölteni a barátnőimmel, de a vőlegényem kijelentette, hogy szó se lehet róla. Már akkor sejthettem volna, hogy mi lesz az esküvő után: az egész házasságom egy börtön volt, nem mehettem soha sehová egyedül, minden buliba elkísért. Ha meg nem volt otthon, akkor leellenőrizte, hogy tényleg otthon maradtam-e. Két évig bírtam és beadtam a válókeresetet" - írta Adrienn. 

Pánikszerű félrelépés

Több példa van sajnos arra is, hogy a házasodni készülők pánikszerűen félrelépnek, mert megriadnak attól a tudattól, hogy az esküvő után illendő lenne hűségesnek maradni. 

"Az járt folyamatosan a fejemben, hogy Lilla lesz az utolsó nő az életemben, még ha erre saját magamat kötelezem is és senki nem kényszerít rá. Egy héttel az esküvő előtt ráírtam az egyik volt nőmre, találkoztunk és megdugtam. Azt hittem, megbirkózom a bűntudattal, de nem tudtam, be kellett vallani a menyasszonyomnak, hogy mi történt. Nem is lett a házasságból semmi, és mai napig bánom, hogy ekkora barom voltam" - mesélte Károly.