A mai történet főszereplőnője másfél év után tudta csak meg barátja nagy titkát, de akkor már késő volt. Kara Wilkinson egy brit asszony, 42 éves, van három gyereke. 2010-ben összejött valakivel, akivel úgy tűnt, teljesen összeillenek, hiszen a férfi is elvált volt, két gyerekkel. Másfél éves kapcsolat után elmentek együtt nyaralni. Ott a nő rosszul lett, és ennek kapcsán megállapították, hogy Wilkinson HIV-fertőzött. Kiderült, hogy barátja már 2008 óta az, csak eddig nem szólt. Alább a részletek.

Kara Wilkinson négy évvel ezelőtt találkozott ezzel az illetővel, egy pubban. A férfit Alan Masonnek hívják és most 45 éves. Amikor találkoztak, Wilkinson két éve volt egyedülálló, randizni kezdtek, és két hónapnyi kapcsolat után össze is költöztek, pontosabban Mason beköltözött Wilkinsonékhoz. Eltelt több, mint egy év, és 2011 októberében a pár úgy döntött, elutaznak Spanyolországba nyaralni. Sajnos nem sikerült túl jól a vakáció, mert az ottlétük második hetében Wilkinson hasmenést kapott, levert volt, hányingerrel küszködött és szédült. Amikor hazaértek, az asszony elment orvoshoz, aki mondta, hogy lehet, hogy HIV-fertőzött, érdemes lenne vérvételt csinálni. Wilkinson azt hitte, kizárt, hogy beteg lenne, hiszen hosszú távú, tartós kapcsolatban élt, de természetesen beleegyezett a vizsgálatba.

Amikor hazament, elmesélte barátjának, hogy az orvos mit mondott, mire gyanakszik, de Mason ekkor csak legyintett. Másnap azonban a férfi bejelentette, hogy van egy fontos mondanivalója. Hát tényleg volt: azt mondta, szerinte valószínű, hogy Wilkinson valóban HIV-pozitív, mivel neki magának is ugyanezek voltak a tünetei évekkel korábban, amikor elkapta. Nem sokkal később megjött a lelet, ami megerősítette, hogy Wilkinson testében valóban ott van az AIDS-t okozó vírus. „Meg fogok halni” – az asszony azt nyilatkozta utólag, hogy ez volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy HIV-pozitív. Aztán viszont volt pár keresetlen kérdése barátja irányába.

Mason azt állítja, hogy egy egyéjszakás kaland során kapta el a betegséget egy lánytól, és 2008 óta tudja magáról, hogy fertőzött, de azért nem mondta el Wilkinsonnak, hogy HIV-pozitív, mert attól félt, hogy ha elmondja, a nő azonnal el fogja hagyni. Ehelyett inkább beleegyezett a védekezés nélküli szexbe, tudva, hogy így előbb-utóbb minden valószínűség szerint meg fogja fertőzni partnerét. Wilkinson mellesleg már csak azért sem ragaszkodott az óvszerhez, mert harmadik gyermeke megszületése után sterilizálták, így a teherbe eséstől valóban nem kellett tartania.

Mason mellesleg 2008 óta gyógyszeres kezelés alatt állt, hogy a HIV-fertőzés ne alakuljon át AIDS-betegséggé, de amikor Wilkinsonnal összeköltöztek, abbahagyta a gyógyszerek szedését, nehogy az asszony valami gyanút fogjon. Mason ezt mondta éppen exévé váló barátnőjének a fertőzésről, amikor az felelősségre vonta: „ha szeded a gyógyszert, semmi nem fog változni az életedben”. Hát ez éppen nem így lett, bár a szakértők szerint a manapság elérhető kezelések mellett a HIV-fertőzöttek ugyanannyit élnek, mint a többiek.

Ön milyen büntetést adna a férfinak?

Wilkinson tényleg beszedi a napi egy marék gyógyszert, hogy állapota ne romoljon vészesen, de azért például jelentősen lefogyott, a haja kihullott, folyton gyengének érzi magát, négyszer kapott szívrohamot, tüdőgyulladása és csontritkulása lett, és úgy érzi, sokkal öregebbnek néz ki, mint amennyi. Plusz azt mondja, soha életében nem lesz még egyszer párkapcsolata, mert volt barátjával szemben ő nem tenne ki senkit a HIV-vírus kockázatának. Az asszonyról további (régi és új) képeket a Daily Mailnél lehet megnézni.

Tönkretette az életemet” – így fogalmaz Wilkinson Masonnel kapcsolatban, akivel természetesen azonnal szakított, amikor a dologra fény derült. A férfi reakciója? Azt mondta, hogy Wilkinson önző, hogy csak a HIV-vírusról tud beszélni.

Az esetet most a napokban tárgyalta a büntetőbíróság, és Masont súlyos testi sértésért két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de volt barátnője úgy érzi, nem elég súlyos ez a büntetés. Ön mit gondol, mennyit érdemelt volna ez a férfi? Magyarországon is volt hasonló eset egyébként, de ott a bíróság bizonyítékok hiányában felmentette a vádlottat.