Bármilyen is legyen a hivatalos besorolásunk párkapcsolat szempontjából, tutira szembesültünk már néhány válással közelről, amikor az ember valahogy kényszeresen akar valami biztatót mondani a feleknek. Mivel ezek a tanácsok is gyakran csak a pokol felé vezető utat bővítik, a Huffingtonpost megkérdezte olvasóit, szerintük mi a legszemetebb tanács, amit egy épp különválást fontolgató páros bármelyik tagjának adhatunk.

1. „Maradj, bármi áron is.”

Ehhez nehéz bármit hozzáfűzni, de a Huffingtonpost Facebook oldalára érkezett kommentek szerint van, aki ezt tanácsolja. Tényleg.

2. „Maradjatok házasok, az jobb, mint egyedül lenni.”

Hát persze! Például neki is az volt.

3. „Lehet hogy hibát követtek el.”

Lehet, de hagyjuk meg mindenkinek a hibázás jogát. Ráadásul nyilván átgondolták már néhányszor. Ja, és ahogy már említettük, a válás nem mindig hiba.

4. „Még megoldhatjátok...” 

Ezen már nyilván túl vannak. Ráadásul nem minden házasság menthető. Pont.

5. „Döntsetek minél hamarabb!”

Ez egy fura dolog a kívülállók részéről, hogy azt hiszik, ha a felek hamarabb túl lesznek rajta, az jobb. Pedig egy válás érzelmileg és jogilag is lassú a folyamat, és főleg az utóbbit nem jó ötlet elsietni.

6. „Az idő mindent megold...”

Talán ez a legfrusztrálóbb tanács, amit valaha adhatunk, igazából bármilyen ügyben. Az illető ugyanis azt érzi, hogy van valamiféle kötelező menetrend, ami szerint jobban kellene éreznie magát, és tovább kellene lépnie.

7. „Te annyira erős vagy!”

Nos, ezt csak akkor mondogassuk, ha fel vagyunk rá készülve, hogy a következő pillanatban dühösen beverik az orrunkat.

8. „Nyugi, anyagilag biztos gondoskodni fog rólad...”

Még ha bennünk tombol is az emberek jóságába vetett hit, sajnos az esetek legnagyobb részében egy válás nem a jótékonykodásról szól. Szóval felesleges légvárakat építeni.

9. „Nézd a férjed/feleséged legnagyobb értékeit...”

Ez a tanács általában ügyvédektől jön, és nem, ők nem a lelki gazdagságra értik a felbecslést.

10. „Ráérsz még ügyvédet fogadni.”

Hacsak nem a másik fél barátja ad ilyen tanácsot, érthetetlen.

11. „Sokkal boldogabb leszel a válás után.”

És ha nem?

12. „Állj bosszút valahogy.”

Csodás ötlet, ettől minden jobb lesz.

13. „Hajrá!”

Ez nem egy bokszmeccs, még ha néha annak is tűnik. Ha nem jó ötlet lebeszélni őket, rábeszélni sem az. Mert mi van, ha mégis menthető a házasság?

14. „Túl leszel rajta!”

Talán ez az a mondat, amiért letöltendő büntetés járna. Három szó, amit örökre felejtsen el, ha segíteni akar. Bárkinek. Bárhogy.

15. Bármilyen tanács.

A végső megoldás: hagyjuk, hogy megoldják ők.