Igazi válási turizmus volt Angliában a legutóbbi időkig, ugyanis egy cég olasz házaspároknak azt szervezte meg, hogy Nagy-Britanniában hamarabb kimondják a válásukat, mint otthon. A britek azonban lecsaptak, és most 180 válást nyilvánítottak érvénytelennek, úgyhogy az az abszurd helyzet állt elő, hogy a csalárd olasz pároknak büntetésből továbbra is házasnak kell maradniuk.

A probléma gyökere az, hogy Olaszország az Európai Unió legkonzervatívabb országai közé tartozik, ha a házasságról van szó. Az azonos neműek kapcsolatáról az olasz állam például továbbra sem vesz tudomást semmilyen szinten, de ez nem csoda, ha figyelembe vesszük, hogy Olaszországban még a válás is éppen, hogy csak lehetséges. Az ottani jogszabályok ugyanis azt írják elő, hogy legalább három év különélés után lehet kimondani a válást. 1974-ben még arról volt népszavazás Olaszországban, hogy egyáltalán létezzen-e a válás jogintézménye (a szavazóknak „csak” 40%-a ellenezte 40 évvel ezelőtt, hogy a házasságokat fel lehessen bontani, így azóta is van válás Olaszországban).

Nehéz azonban az ilyen drasztikus különbségeket fenntartani az EU-n belül, ugyanis a tagállamok kötelesek elismerni a másik tagállamban kimondott válást. Így aztán ha egy olasznak nagyon elege van házastársából, adott esetben egyszerűbb külföldre költöznie exével együtt és ott elintézni a válást, mint kivárni hazája törvényei által előírt három év várakozási időt. Egy ügyeskedő cég azonban ennél is tovább ment: ők úgy intézték el a válást Angliában, hogy ki se kellett költözni. Mind a 180 kliensüket bejelentették egy maidenheadi postafiók címére, és már mehettek is a válások. Sajnos azonban tavaly egy hivatalnoknak feltűnt, hogy már a 180. olasz pár válik, és mindannyian ugyanazon a címen laknak Maidenheadben. A hatóság kiszállt a kérdéses címre és megállapította, hogy ott csak egy postaláda található, nem pedig több száz olasz bevándorló lakhelye.

Így derült fény arra, hogy bizonyos Dr. Federica Russo négyezer euróért (kb. 1,2 millió forintért) biztosította a gyorsválási szolgáltatást egymással fasírtban lévő ügyfeleinek. A Guardian adta hírül, hogy a nyilvánvalóan csalárd módon elért válásokat most egy bírósági eljárás útján mind érvénytelenítették, így az olaszok kénytelenek lesznek továbbra is saját hazájukban felbontani házasságaikat. És/vagy egy kicsit modernizálni a törvényeiket. Mindenesetre ha már válni nem lehet, szerencse, hogy legalább a házasságok megkötésé tekintetében Olaszország népszerűsége töretlen.