Szolárium vagy önbarnító krém? - Tippek sápadtság ellen

 „Napra nem küldöm a vendégeimet és szoláriumba sem szívesen, így marad az önbarnító krém” – mondta Harangvölgyi Anna kozmetikai tanácsadónk. Mint mondja, a magyarok alapvetően szoláriumfüggőek, ezért a három lehetséges alternatíva (nap, szolárium, önbarnító krém) közül még mindig a legutóbbi a legkevésbé rossz. Ő másfél éve használ önbarnító krémeket, melyek tapasztalatai szerint egyre jobbak.
 
 

Fontos szempont az önbarnító krémek minősége, és a felhasználásuk mikéntje, mely hat, egymással nem felcserélhető munkafázisból áll:

1. testradírral leradírozzuk a bőrt
2. hidratáló krémet kenünk rá
3. felvisszük a barnító krémet
4. vékony rétegben eloszlatjuk - olyan egyenletesen, mint az alapozót
5. miután befejeztük, azonnal kezet mosunk, így tenyerünk nem marad sárga  
6. ha bőrünk sárgulna be a krémtől, érdemes egy másikkal próbálkoznunk (a megbízható termékek ára kb. 6000 forintnál kezdődik), a jó barnító krém ugyanis megfelel nevének ígéretével és barnává, nem pedig sárgává teszi a bőrt.
 
Általános hiba, ha a krémet úgy próbáljuk felvinni, mint a testápolót, és jól bele akarjuk dörzsölni a bőrbe. Heti egy-két alkalommal ajánlatos használni, akinek viszont pigmentáltabb a bőre, elég a heti egyszeri alkalom is.
 
A napot helyettesítő alternatívák közül ott van még a szolárium. A szolárium nem jó, de még mindig jobb, mint a nap (utóbbiról – trópusi országokba készülő olvasóink kedvéért - csak annyit, hogy manapság nem ajánlatos 30 faktor alatti és 60 faktor feletti krémet vásárolni. Más krémet kell használni testre és arcra, mivel alapvetően más a bőr vastagsága.)
 
Míg egyhetes intenzív napozás eredményeként piros, pattanásos, gyulladt bőrt vihetünk haza, a szolárium jobb a szakember szerint, mert nincsenek káros gyulladást keltő sugarak és míg a naptól le lehet égni annyira, hogy utána örökre barna pigmentfoltok borítsák bőrünket, a szolárium esetében ennek kisebb a lehetősége, ha ésszel alkalmazzuk. Itt az a rizikó, hogy odaégethetik a bőrt, ami roncsolja a hámot.  
 
Tuti tipp, hogy minél régebbi szoláriumot kell keresni. Ennek az az oka, hogy az újabb szoláriumok 5-6 perc alatt érik el ugyanazt a hatást, amit a régiek 15-20 perc alatt. Ez a bőrnek nem, az üzletnek viszont annál inkább kedvez: a vendég gyorsan leég, az égett sejtek hamar leválnak és egy hét múlva újra mehet a szoláriumba.
 
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek