Hogy nézzen ki a magyar férfi nyáron? #2

 
„A múltkori nagy érdeklődést kiváltó cikk után beszéljünk tovább a nyári férfidivatról. Előre bocsátom, nemcsak a heterók férfi divatjára fogok kitérni, mert sem esküvőn, sem strandon, sem gardenpartin nem szokták kiírni, hogy belépés csak heteróknak” – kezdett bele vidáman a stílus-sorozatunk második részébe Lakatos Márk stylist, majd így folytatta: „Ha nyáron megrendezett esküvők férfidivatjáról írunk, akkor elsőként azt a közhelyet említem meg, hogy semmiképp ne öltözzük túl a vőlegényt és a menyasszonyt. Ezt a kiszólásomat Elton John esküvői ruhája inspirálta (lásd középső kép).”
 
„Komolyra fordítva a szót, ha nyáron parti sátorban vagy szabad ég alatt tartott esküvőre kapunk meghívást, érdemes a klímának megfelelően megjelenni és azt is tudni kell, kinek az esküvőjére megyünk. Könnyű a helyzet, ha rokon vagy barát a vőlegény, mert akkor meg lehet beszélni a vele, mi az elképzelés. A farmer ing-zakó kombinációtól kezdve öltözhetünk extrémebb darabokba is, ha olyan a társaság és a körülmények. Nyilvánvaló, hogy egy balatoni vitorlás hotelben nem ugyanúgy kell kinézni, mint a Gundel kertjében."
Szakértőnk szerint az abszolút jolly joker a sötét öltöny-nyakkendő kombináció. Utóbbit a menyasszonytánc idejére akár már meg is lehet lazítani, sőt akár le is lehet venni, attól azonban óvva int minden urat, hogy tánc közben a fejére kösse ezt a ruhadarabot. Ha olyan az öltönyünk, nyakkendő helyett mehet nyaksál is, sőt, szakértőnk a nyakkendőtűt sem kifogásolja. A lábbelik közül a zárt cipő követendő, mindenképp kerüljük azonban a szandált és a rövid ujjú inget a zakó alatt (ha kánikula van, inkább tűrjük fel ingujjunkat). Kerüljük továbbá a színpadiasnak ható, ugyanabból az anyagból varrt mellényt és nyakkendőt, a historizáló öltönyöket - mindezeket hagyjuk meg inkább a vőlegénynek.
 
 
Ha a ceremónia délelőtt van, a morning coat (az ascoti derbin, a brit társasági élet egyik legkiemelkedőbb eseményén hordják az urak) előírásainak megfelelően öltözzünk, azaz világos színekbe. Este rendezett banketteknél sötét öltönytől kiindulva a szmokingon át eljuthatunk akár a zsakettig is. „Azt gondolom, hogy napjainkban Magyarországon kevés esküvőn köztelező a zsakett, ezen sorok olvasóit is inkább a érdekelheti, hogy a milyen a fiatalos, vagány elegáns megjelenés, amikor az ember azért még nem néz ki úgy, mint a pingvin az állatkertben” – összegezte az irányvonalat Márk.
 
„Mindenképp olyan outfitet válaszunk, mely lehetővé teszi, hogy hajnali 4-kor négykézláb mászkálhassunk az asztal alatt, vagy a legvadabb rakkendrollt járjuk a menyasszonnyal” – mutatott rá a kényelem faktor fontosságára is Lakatos Márk.
 
 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek