Mostan rózsaszín krémes minitortákról álmodnak az amerikai lányok


Komoly fejtörést okoz nekünk, hogy Amerikában mégis mi a túró ez a cupcake őrület? A cupcake (szó szerint csészés sütemény) valójában nem más, mint egy egyszemélyes torta. Muffin-formában, ill. kapszliban sütött –vaj, cukor, liszt, tojás keverékéből készült - tészta, amely tetején legalább 4-5cm magas, vastag, tömény vajkrém tornyosodik. Többnyire babarózsaszín, bili-kék, hupilila, vagy más, gyermekruházati boltot idéző pasztellszínben. Az utóbbi években olyan kultusza lett, hogy a legjobb cupcake tippekről többet társalognak, mint az aktuális fogyókúráról. Születésnapokra, partikra csakis ilyennel illik megjelenni, sőt, manapság gyakran az esküvői emeletes tortát is kiváltja egy divatos cupcake piramis.

Sokan vallják, hogy egyáltalán nem egy hirtelen trendről van szó - a cupcake mindig is nagy kedvenc volt, csupán az az újdonság, hogy olyan speciális üzletek nyílnak, amelyek kizárólag ezt árusítják, ráadásul egészen komoly, ínyenc választékot kínálnak. (Néhány példát érdemes megtekinteni egy erre specializálódott blogon New York-ban az első ilyen üzlet, amely mára intézménnyé vált, a Magnolia Bakery volt –ide zarándokolnak a helyiek (és nagy bánatukra a turisták), és kígyózó sorban várakoznak a tortájukra. Éppen fültanúi voltunk egy olyan jelenetnek, amikor két lány szinte egymás haját tépte, hogy melyikük állt előrébb a sorban. Az üzlet, és tortái egyébként több filmben is megjelentek, pl. a Szex és New York-ban, vagy Az ördög Pradát visel-ben is. A népszerűség következtében még szigorú beszerzési korlátokat is kénytelenek voltak bevezetni, így 12 darabnál többet senki nem vehet.

Nem tudjuk elképzelni, hogy tényleg az íze miatt imádják ennyien, talán inkább a gyermekkori nosztalgia és a nagy krémes, bűnös valamiben való kéjes elmerülés érzése a motiváció. Nálunk mindenesetre kimondottan édes szájunk ellenére, mindhárom- különböző, legjobbnak mondott - boltban beszerzett tesztpéldány egy harapás után a kukában landolt. Száraz, íztelen, vajas, geil. Na, nem is beszélve arról, hogy egy ilyen példányt minimum 5-600kcal-ra tippelünk.

Feltettük a kérdést néhány amerikai barátnőnknek, hogy mégis mikor, milyen alkalomra fogyasztják ezeket? Csillogó szemekkel, szinte extázisban közölték: „A nap 24 órájában. Bármikor, bárhol. Egy cupcake….az maga a mennyország.”

Hirtelen nem is tudjuk, vajon melyik az az édesség, amelynek nálunk valaha ilyen kultikus státusza lehetne.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek