Enni Mexikóban: Mole, a csokis csirke

Új minisorozatunkban a mexikói étel- és italfogyasztásról számol be helyszíni tudósítónk.

Rosszul hangzik, de nem is igazán csokis a mole, annál egy kicsit komplikáltabb. Sokféle őrölt paprika (csípősek, füstöltek, szárítottak, édesek...), csokoládé, mandula, dió, szezámmag, földimogyoró, fokhagyma, vöröshagyma, kenyér, tortilla, fűszerek, és nádcukor. A hozzávalókat meg kell pirítani és ledarálni. A legelszántabbak otthon készítik, de ér a boltit is felpofozni.

 

 

A kevés vízben párolt csirkecombok levével kell felengedni ezt az őrleményt és ízlés szerint még nádcukorral, sóval, csokoládéval dúsítani. Kétféleképpen tálalják:

 

A kiadós, menzai változatban a szétcincált csirkehúst tortillába töltik, feltekerik, rá a mole, tetejére tejszínt locsolnak és szétmorzsolt, száraz sajtot szórnak.

 

Az elegánsabb kivitelhez a lenyúzott combokat fehér rizzsel körítik és moleval locsolják.

 

 

A mole nem édes. Kicsit csípős, ha jó arányokkal készítették, tarka és nekünk teljesen szokatlan étel. A moléban a kakaó egzotikus fűszer oldalát mutatja, és a nádcukor sem az édességért felelős, hanem a nád rumból ismerős ízeiért. Itthon is lehet kapni, finom keserűcsokival és ragadós nádcukorral feljavítva jó alap a kísérletezéshez.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek