Mégsem büntetik a kilógó segget



Mégsem büntetik meg a trottyos nadrágosokat az amerikai Louisiana államban. A Mexikói-öböl partján fekvő déli szövetségi állam törvényhozása elutasította a vonatkozó törvénykezdeményezést, amely illegálisnak minősítette volna a viseletet. A lecsúszni készülő deszkanadrág nemcsak a konzervatívok szemét szúrja, betiltását egy demokrata párti szenátor, Derrick Shepherd kezdeményezte. Javaslata kitiltotta volna a közterületről azokat, akik "alsónadrágjuk, fanszőrzetük, fenekük vagy nemi szervük bármely részét szándékosan szabadon hagyó ruhát viselnek".

A szenátor 175 dollárrig (28 ezer forintig) terjedő pénzbüntetést és nyolc nap közmunkát helyezett volna kilátásba a ruhakódex megsértőinek rendszabályozására. Az ugyancsak demokrata párti Yvonne Dorsey azzal érvelt, hogy bár ő sem kedveli a kihívó nadrágviseletet, úgy véli, mindenkinek joga van kedve szerinti ruhát hordani. Shepherd azzal vágott vissza, hogy állami szinten kell fellépni a lógó gatya ellen, amely egyike az egyre terjedő modortalan öltözködési stílusoknak. A derékvonal alá csúszó baggy nadrág viselete a kamaszok körében népszerű, a 1990-es években, a rap fénykorában lett divat.



A börtönkultúrát utánzó viselet az elítéltek túlméretezett nadrágjára emlékeztet, akiktől biztonsági okokból elvették nadrágszíjukat. Shepherd már 2004-ben is benyújtott egy kezdeményezést a trottyos nadrágosok fegyelmezésére, de javaslata akkor is elbukott. Ennek ellenére Louisiana tucatnyi városában helyi szinten már betiltották a szemérmetlenül lógó nadrágok viselését. (forrás: MTI, második kép: Iggy Pop a Szigeten, fotó: Nagy Attila)
Oszd meg másokkal is!
Mustra