A Vogue "fekete száma" enyhít a divat rasszizmusán?

A júliusi olasz Vogue "fekete szám": csak fekete modelleket vonultat fel, mégpedig azért, mert az elmúlt időben megint sok támadás érte a divatszakmát, hogy rasszista volna. Naomi Tornádó Campbell mellett a szomáliai születésű Iman is kikelt a divatlapok és a kifutók fejesei ellen, mondván, hogy ők sokkal kevesebb felkérést kapnak a bőrszínük miatt. Az olasz Vogue most azt próbálja bizonyítani, hogy ő nem diszkriminál, sőt. Lássuk, hogy milyen sikerrel.

Franca Sozzaninak, az olasz lap főszerkesztőjének fél évvel ezelőtt hasított az agyába, hogy kellene csinálni egy tiszta fekete számot. „Valami újat akartunk, mialatt Obama küzdött Hillaryvel, és az kezdett feltűnni, hogy ezek a lányok a kifutókon mind ugyanúgy néznek ki. Arra gondoltam, hogy érdekes lenne másfajta, fekete lányokat is látni, így kezdődött” – mondta a főszerkesztő a Style.com-nak, ami egyébként a Vogue internetes változata. Így került a magazinba egyszerre egy halom csodálatos modell, mint Campbell, Iman, vagy a tizenhét éves londoni, Jourdan Dunn, akit tavaly a gyerekmunkával operáló Primarkban fedeztek fel.

Tavaly egyébként pont ezek a nagy nevek próbálkoztak egy olyan összefogással, amellyel ki akarták harcolni, hogy ne kelljen háromszor olyan keményen megküzdeniük minden egyes felkérésért, mint a fehér tucatmodelleknek. Campbell állítólag egy ízben Yves Saint Laurent segítségével tudott csak a francia Vogue címlapjára kerülni, miután ő befenyegette őket, hogy megszakítja velük a kapcsolatot, ha nem alkalmazzák a párductestű nőt. Nos, az olasz változat számára gyönyörű fotók készültek Naomi Campbellről, amelyek nem kicsit erotikusak: egy részükön a modell melle is szabadon látható, nem mintha amúgy nem lenne irtózatosan szexi.

Klikk!

Sozzani saját becslése szerint minden századik fehér modellre jut egy fekete, írja a Telegraph című lap. Egyesek megkérdőjelezik, hogy vajon a fekete szám használ-e bármit is ezen az arányon, vagy ehelyett inkább gyakrabban kellene fekete címlaplányt választani, esetleg egy-egy számban többüket is bemutatni. A Jezebel magazin egyébként meglehetősen röhejesnek tartja a Vogue szemforgatását, és végigveszi az elmúlt évek címlapjait: teljesen homogén fotókról van szó, ráadásul fekete nőkről két évvel korábban készült képeket közöl a nagy presztízsű magazin.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek