Tudni szeretnénk, ön miért festi magát

Gondolom, hogy nem vagyok egyedül azzal a tapasztalással, hogy az embert akkor éri a legtöbb stírölő pillantás, szexi mosoly és persze bók, amikor a legrohadtabbul érzi magát. Talán van egy belső késztetésünk arra, hogy ha már lelkileg csehül állunk, akkor a külsőnk legyen tip-top, ezért válságos pillanatokban valahogy jobban kenődik a szemhéjpúder és az arcpír. A témakört kitágítva érdekes kérdést feszegettek francia kutatók: arra keresték a választ, hogy mi motiválja leginkább a nőt a smink alkalmazásában. Mert anélkül elhanyagoltnak érzi magát, esetleg túl intellektuálisnak tűnik szemhéjkonktúr nélkül vagy pedig csakis ajakfénnyel együtt tud önmaga lenni?

A smink három különböző érzékünket ingerli, állítja a Journal of Cosmetic Science-ben megjelent cikk. Nyilvánvaló módon, stimulálja a látásérzékünket a sok szép szín miatt, amit az arcunkra mázolunk. Másodsorban, a kozmetikai terméketől függően a smink a szaglásunkat is birizgálhatja, és nem elsősorban a málnaillatú ajakfényre kell gondolni. Egyes púdereknek vagy rúzsoknak is lehet frissítő illata. Harmadrészt pedig, sminkeléskor tapintást is érzékelünk, ahogy a bőrünkon végighúzzuk az ecsetet, sőt, még órákkal később is érezhetjük a rúzs nedves érzetét az ajkunkon. A francia kutatók többek között arra akartak rájönni, hogy ezek az érzések befolyásolják-e, hogy ki mennyire kedveli a sminkelést. Végül azt állapították meg, hogy a smink kétféleképpen hat a pszichénkre: részben a kamuflázs, tehát a leplezés által, másrészt pedig a hódítás lehetőségével.

A kamuflázs-effektus lényege, hogy csökkenti a szorongást, támogatja a belső védelmi mechanizmusunkat és érzelmi stablititásunkat, lásd bevezető mondat. Ezzel szemben a hódítás-effektus hatására extrovertáltabbak leszünk és jobban feltaláljuk magunkat társaságban. Szóval attól függően, hogy ki melyik mentális csoportba tartozik (amelyek persze alcsoportokra oszlanak), más megközelítéssel sminkel.

A Beauty Brains-re hagyatkozva kiragadunk néhányat a kutatás során feltett kérdésekből, persze magyarítva. Valószínűleg mindenki több választ is igaznak érezhet, azt kéne megtalálni, ami leginkább leírja a sminkeléshez fűződő viszonyát. Az alapvető kérdés ugye az, hogy miért sminkel. Ha a lentiek közül egyik sem találó válasz, akkor kommentálja be az igazi okot!

1. Amikor ki vagyok festve, istennőnek érzem magam.

2. Sokkal többet mosolygok, ha van rajtam smink.

3. Jelentéktelennek érzem magam smink nélkül.

4. Aki nem sminkeli magát, túlértékeli az intellektus szerepét a külső megjelenés fölött.

5. Szeretem kontrollálni a külsőmet.

6. Smink nélkül nem tudok saját magam lenni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek