Idén száz éves a bubifrizura

Bubi a dámákon? Király! - ahogy én se tudtam megállni, hogy ne ezzel a borzasztó szóviccel kezdjem ezt a posztot, ugyanolyan előszeretettel térnek vissza a hölgyek újra és újra a bubifrizurához, immár pontosan egy évszázada.

Amikor 1909-ben egy Antoine néven ismert párizsi fodrász először vágott bubira egy nőt, és ezzel "feltalálta", hogy a nőknek akár rövid hajuk is lehet, kész forradalmat indított el. A húszas évekre ez a frizura lett a védjegye az életet élvező, felszabadult nőknek, akik hajukkal is demonstrálni kívánták, hogy fittyet hánynak a nőkkel kapcsolatos igazságtalan társadalmi konvenciókra. Jazzklubokban táncoltak hajnalig és bubifrizurájukat gyakran sütővassal hullámosították. A Daily Mail visszatekintő cikke szerint ekkoriban volt olyan férj, aki elvált feleségétől, amikor az egyszer csak bubifrizurával állított haza.

A férjek viszonylagos megkönnyebbülésére ezek után egy kiadós szünet következett, mert a nagy gazdasági világválság, majd a második világháború nyomán megszigorodott világban nem volt helye a húszas évek hedonizmusának és vele együtt a rövid hajú nőknek. Egészen a hatvanas évekig kellett várni, amíg a bubifrizura újra igazán divatba jött, a vágatási hullám élén Twiggyvel, aki a fenti képen bal oldalon látható. De nem ő volt az egyetlen, akinek sikerült egy egész karriert építeni a bubidivat második hullámára: Vidal Sassoon azáltal vált a történelem első világhírű sztárfodrászává, hogy modernizálva újra divatba hozta ezt a stílust, hangsúlyozva azt is, mennyivel egyszerűbb a rövid hajat kezelni.

A hetvenes évek aztán a hippimozgalom jegyében először csak a rövidségre mondtak nemet, majd a nyolcvanas évek az egyenes hajra is, így ekkoriban, a nagy és vad és ízléstelen sérók korszakában megint alig lehetett bubifrizurát látni. Aztán, mintha éppen az évfordulóra időzítették volna a totális letámadást, 2007-ben elkezdett visszaszivárogni a bubi-divat, és bár az egyik úttörő, Victoria Beckham azóta már túl is lépett rajta, idénre a celebvilágon innen és túl az egyik legnépszerűbb séróvá vált. Mindenesetre a fent jobb felől látható Katie Holmes olvasóink szerint Gwyneth Paltrow-val gyakorlatilag holtversenyben a 2008. legjobban öltözött celebje címet vívta ki.

Oszd meg másokkal is!
Mustra