Olasz klasszikusok sorozat: a pórétorta

A pórétorta nagyon népszerű, elvileg toszkán eredetű fogás, egyszerű és kiadós étel, találkozhatunk vele bárokban, de akár az Autogrillben is. A póré mellett léteznek cukkinis, hagymás és egyéb változatai is az olasz zöldségpitének, tortának, ahogy tetszik.

Készítik linzerszerű tésztával, rétestésztával és tészta nélkül is. Tojással, vagy nélküle, parmezánnal, vagy parmezán nélkül. Egy olasz barátnőm így készíti (ő mondjuk szicíliai származású és Liguriában él, de legalább Toszkánában laktunk együtt), nekem is megfelel ebben a formában, a tojásosat nem szeretem annyira;

Húsz deka lisztet elkever egy deci olajjal, egy tojással és pihenteti pár órát a hűtőben, ez lesz a keret, ami kiváltható készen kapható rétestésztával. A pórét vékony karikákra vágva kevés olajon puhára párolja, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezi. Két nagy főtt krumplit átpaszíroz és egy deci tejjel, pár deka parmezánnal a póréhoz keveri. Egy sütőformát kibélel a 2-3 miliméteresre nyújott tésztával, megtölti és a tetejét is befedi tésztával.

A 200 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készen van, akkor pirul a teteje. Gyors, hidegen is nagyon finom, egy egyszerű ebédnek, vagy kisebb szeletben uzsonnának, vacsorára kiváló.

A póré helyettesíthető cukkinivel, paradicsommal, padlizsánnal, sütőtökkel, sárgarépával...

Oszd meg másokkal is!
Mustra